I kokoš i jaje

277

jajceLijepa boja žumanjka i mesa lažira se ovako. Kantaksantin ili E 161g je pigment u hrani za životinje koji pripada grupi karotenoida. Prisustvo Kantaksantina (i sličnih tvari) u hrani za perad pojačava intenzivno žutu boju žumanjka jaja, kao i mesa peradi, a koristi se i za postizanje intenzivne boje mesa lososa i pastrve, objašnjavaju iz Hrvatske agencije za hranu.

Meso i jaja peradi i ribe koje su uzgajaju u skučenim prostorima i hrane koncentratima nemaju privlačnu boju. Zato se u njihovoj prehrani dodaju karotenoidi i beta-karoten tj. crveno-narančasti pigmenti. U prirodi se nalaze u mrkvi i drugom narančastom voću i povrću te u škampima, no danas se smatra da je većina ove tvari uglavnom sintetizirana. Treba napomenuti da karotenoidi imaju pozitivne nutritivne učinke, tj. da djeluju kao antioksidansi.Kantaksantin nije jedino bojilo koje se dodaje hrani za životinje. Bojilo Astaksantin (E 161j) također se koristi pri uzgoju lososa i pastrve, Kapsantin (E160c), Beta-apo-beta-karotinol (E160e), Beta-apo-beta-karotinska kiselina (E160f), Lutein (E160b), Kriptoksantin (E161c) i Zeaksantin (E1161h) dozvoljeni su u prehrani peradi, a Citranaksantin (E161i) dozvoljen je samo u prehrani nesilica.

Moguće zdravstvene posljedice?

Maksimalna dozvoljena količina Kantaksantina u prehrani peradi je do 80 mg/kg hrane. Isto se odnosi i na lososa i pastrvu. Prema mišljenju Europske komisije, za ljude, prihvatljiv dnevni unos (ADI) Kantaksantina iznosi 0 – 0.03 mg/kg tjelesne težine po osobi dnevno, no ADI može biti povećan velikom potrošnjom mesa salmonida i/ili mesa peradi. U dozvoljenim količinama pigment se smatra sigurnim za konzumaciju.
Iz Američke akademije dermatologa upozoravaju da Kantaksantin u nekim slučajevima može izazvati oštećenje jetre i svrbež kože tj. urtikarije. Ovaj pigment se može taložiti i u očima. piše