I mali balkon je pravi luksuz

439

I mali balkon je pravi luksuz: imamo ideje kako ga urediti

FOTOGRAFIJE: iStock

Balkoni, koliko god maleni bili, u posljednjih su nam nekoliko tjedana bili esencijalni dio doma bez kojih bi nam sve ovo sjelo još teže. Možda mislite da je vaš balkon premalen da biste ga mogli urediti – imamo nekoliko ideja.

 

Balkoni su se u posljednjih nekoliko tjedana u gradovima pokazali kao ključan dio naših domova. Koliko god maleni bili, ti prostori bili su izvor svježeg zraka i mjesto opuštanja na suncu, a da ne izlazimo iz udobnosti svog doba. Naravno da je lijepo imati golemu terasu ili vrt, ali u gradovima je i minijaturni balkon luksuz i zaslužuje biti uređen po našem stilu i ukusu.

Na malom balkonu možda ne možete imati ogromne ležaljke, viseće lounge fotelje i velike stolove, ali zato možete pokazati koliko ste kreativni. Evo nekoliko ideja kako upotrijebiti prostor i maksimalno iskoristiti svoju malenu oazu mira i zelenila.

Prilagođeni namještaj

Kao što smo već rekli, ništa od raskošnih ležaljki ako ne želite da one budu jedina stvar na balkonu, ali to ne znači da vam ne može biti ugodno. Jedan kutak možete iskoristiti za ugradbeni komad namještaja – od jednog do drugog kraja po širini stavite klupu s puno jastuka. Možete se odlučiti za namještaj od paleta ili kupiti već gotovu klupu koja u sebi skriva prostor za pohranu. Ona vam nikad neće smetati, štoviše – svi jastuci, dekice i druge stvari s balkona samo ubacite u nju i sve je pospremljeno.

Umjesto velikog stola, odlučite se za manji ili možda za polukružnu konzolu koja će zauzeti značajno manje mjesta.
Umjesto masivnih stolaca i stolića, odaberite sklopive koje ćete, kad vam ne trebaju, samo skloniti u jedan kut ili čak u ormar.

Upotrijebite sve

Na zidove balkona možete postaviti police (pazite da budu otporne i prilagođene vanjskim prostorima) na koje ćete smjestiti biljke. Zelenilo će svakako doprinijeti tome da se osjećate opušteno i ugodno na svom balkonu. Biljke možete postaviti i na ogradu, u viseće lončanice, a ako vaš balkon gleda ravno u susjedov prozor, uz pomoć visokih biljki, kao što je bambus, možete stvoriti prirodnu zaštitu.

Zidove možete ukrasiti i drugačije, primjerice nekim umjetničkim djelima koja su otporna na vanjske uvjete, možete objesiti natpise, znakove, keramiku…

Kako biste se osjećali još više kao da je balkon produžetak vašeg stana, postavite na pod tepih, po mogućnosti sa zanimljivim printom koji će razigrati prostor i učiniti ga ugodnijim.

Rasvjeta

Nikako ne zaboravite rasvjetu na balkonu jer ona može igrati veliku ulogu, pogotovo u ljetnim noćima. Voljet ćete ih provoditi na svom balkončiću pogotovo ako postavite lampice (neka to budu led lampice na baterije, da ne morate paziti na struju), lampione, fenjere… Vrlo jednostavno, a napravi golemu razliku.

image

image