Imaju 80 godina i iz Slavonije su otišli u Irsku: ‘Sve za djecu’

614

milan ljubica ivankovicNe žele biti sami: Sin im godinama živi u Švicarskoj, a kći se prošle godine s obitelji iz Osijeka odselila u Dublin. Milan (80) i Ljubica (80) otišli su za njima.

Osječani Milan (80) i Ljubica (80) Ivanković vjerojatno su najstariji par koji je unazad nekoliko mjeseci iz Hrvatske otišao u inozemstvo. Kako ne bi bili razdvojeni od svoje djece i unučadi, Ivankovići su spakirali kofere i preselili se u irsku prijestolnicu Dublin. Na aerodrom su sletjeli u kolovozu prošle godine i to im je bio prvi let avionom u životu.

milan ljubica ivankovic1

– Obično se ljudi u inozemstvo sele trbuhom za kruhom, a mi smo došli glavom za svojom djecom. Oni su stigli u Irsku dva mjeseca prije nas i, što bi se reklo, pripremili nam teren. Nismo htjeli živjeti daleko od njih jer su nam jako nedostajali kad su napustili Osijek – rekao je djed Milan.

Dugo su o svemu razmišljali

Iako je u 80. godini domovinu zamijenio životom u Dublinu, djed Milan se ne žali.

– Svakog radnog dana najmlađu unuku vodim u školu. Dok djeca rade, kuham ručak i lijepo mi je ovdje – dodao je Slavonac.
No kako bi se odlučili na selidbu bilo ih je, otkrio nam je vremešni par, potrebno nagovarati gotovo godinu dana. Prva je popustila baka Ljubica, a na njenu zamolbu pristao je i Milan.
– Nismo htjeli ostati sami u Hrvatskoj. Imamo još jednog sina koji je više od 30 godina u Švicarskoj – kažu složno.
Milanova i Ljubičina kći Natalija sa suprugom Mariom radi u IT sektoru, dok unuke Lea (16), Iva (15) i Sara (8) idu u osnovnu i srednju školu.
– Živimo nedaleko od centra grada. Iako nam nedostaju naši vršnjaci i prijatelji, redovito se čujemo telefonom, a koristimo i Facebook. Ipak, ne vjerujemo da ćemo ove godine dolaziti u Hrvatsku. Engleski jezik još ne znamo, ali ga polako učimo – pojasnili su umirovljenici.

Počeli su učiti engleski jezik

I djed Milan i njegova supruga za Irce imaju samo riječi hvale. Složno govore da su jako slični Hrvatima te da su ljubazni i uvijek ih pozdravljaju na ulici putem do trgovine. Milan je već 25 godina u mirovini, a u životu je, tvrdi, radio svašta – od običnog radnika pa do zamjenika direktora.
– Susreli smo se i s predsjednicom. Kad je čula da smo se preselili s 80 godina, rekla nam je da je bitno kako se čovjek osjeća, a ne koliko ima godina. Slažem se s njom – smije se Slavonac Milan koji upravo Kolindu Grabar-Kitarović ističe kao omiljenu političarku.
– Simpatična mi je od dana kad sam čuo i pročitao da zna promijeniti osigurač od struje. Inače mi političari nisu previše zanimljivi, ali ona je draga – zaključio je Milan.

Ivankovići su u Irskoj sreli i predsjednicu Grabar-Kitarović

Milan i Ljubica u centru Dublina susreli su se i s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović prilikom njezina posjeta zajednici Hrvata u Irskoj. Predsjednica je upoznala i njihovu unučad te kćer i zeta. Kad je čula koliko godina imaju, predsjednica je rekla da godine nisu važne, nego kako se oni osjećaju. piše