Imanje pokraj Karlovca

248

resnicaIdila u netaknutoj prirodi: izgradio kuću na drvetu za bijeg od gužve

Skrivena u krošnjama, kućica se nalazi na imanju Resnice između Korane i Mrežnice, pa se gosti rado odluče i za kupanje

– Nismo ni sanjali da će interes gostiju prve godine biti toliki. No već smo od ovog ljeta neke goste morali i odbiti – kaže Tihomir Ožvald, Karlovčanin koji se sa životnom partnericom Vlatkom prije tri godine upustio u gradnju kućice na drvetu na imanju Resnice između Korane i Mrežnice.

resnica1

Imanje od sedam hektara

Veliko imanje od čak sedam hektara bilo je napušteno, bez struje i vode, a kada su mu u HEP-u rekli da bi dovođenje električne energije stajalo čak milijun kuna, a vodovodne mreže dodatnih 800.000 kuna, odbacili su ideju o gradnji ekosela. Ožvald je osmislio kućicu na drvetu i kandidirao je na natječaj Karlovačke županije koja pomaže privatne turističke projekte. Dobio je, kaže, tada 19.000 kuna i vjetar u leđa za svoju ideju.

resnica2

– Županija nam pomaže već tri godine i to je velika stvar. Prve smo godine samo čistili imanje, a potom sam krenuo u gradnju kućice u krošnji hrasta i kruške tepke. Osmislio sam izgled kućice, raspored prostorija, a u gradnji su mi pomagali prijatelji i moj pokojni brat. Drvenu sam građu kupio na pilani u Bosiljevu, a dio sam reciklirao. No, glavna je čar što u drvenoj kućici od 15-ak kvadrata nema struje ni vode. Tu je samo osnovna LED rasvjeta da gosti ne bi noću bili u potpunom mraku, a dostupne su im i baterije te prijenosni punjači za punjenje mobitela – priča Ožvald.

resnica3

Gosti iz Katara, N. Zelanda

Tihomir je 30 godina živio u inozemstvu, posao ga je vodio po cijeloj Europi, živio je i u Japanu, a potom se odlučio vratiti u rodni Karlovac. Kako se zaželio mira i netaknute prirode kojom Hrvatska i Karlovac obiluju, uvjeren je da taj osjećaj motivira i njegove goste. – Ljudima je dosta masovnog turizma, žele pobjeći u prirodu, živjeti par dana bez buke, svjetla, kupati se u čistim rijekama koji kilometar udaljenim od kućice. Dolazili su nam gosti iz Europe, bankar koji radi u Kataru te gosti iz Novog Zelanda. To je dokaz da je ovaj kraj idealan za robinzonski turizam – zaključuje Ožvald.  piše