Inforamcijski aspekti hranjenja

604

U svakoj hrani koju primamo sadrži se informacija koja se prenosi u naše stanice najmanje na dva načina : na nivou DNK/RNK putem genetske informacije te na nivou mikrotubularnog aparata kroz fine strukturne promjene u citoplazmi.algz

U ustima i grlu čovjeka nalazi se Waldaerov limfatični prsten – kompleks limfnog tkiva bogatog imunokompetentnim stanicama, dok su u crijevima Pajerove ploče – nakupine limfocita velikog značaja za naš imunitet. Informacije koje primamo iz različite hrane, kao i od različitih mikroorganizama odmah se obrađuju u našem imunom sustavu.

Vjerojatno u svezi s tim su od velikog značaja i probiotici – korisni mikroorganizmi koju nastanjuju probavni, dišni i urinarni trakt, kao i kožu čovjeka, makar za sad njihova uloga nije još uvijek dovoljno proučena. Usprkos oskudnim podacima preporuča se dobro održavanje korisne mikroflore jer ćemo si na taj način prištedjeti više zdravstvenih problema.

Prema nekim autorima, informacija sadržana u algama pomaže u preživljavanju, usklađivanju i evoluciji svijesti čovjeka.

Što se preživljavanja tiče, može se reći da su alge šampioni ne samo na planeti, već i u kozmičkim razmjerima. Dovoljno je spomenuti da su upravo one prva živa bića na našoj planeti koja su se pojavila prije 4 milijarde godina i od onda do danas su najbrojniji stanovnici Zemlje – 8o% cijele biomase!

Alge su ne samo preživjele, usprkos svih kataklizmi, već one “marljivo bilježe u svom notezu” načine preživljavanja i razmjenjuju ih s ostalim oblicima života na planeti putem izmjene signala ( tzv. replikoni – djelići genetske informacije). Ovi signali se šire posvuda velikom brzinom te pomažu u opstanku života na Zemlji.

Mikroalge se nalaze posvuda, čak je i zrak koji udišemo ispunjen njihovim nježnim porukama. Htjeli – ne htjeli mi primamo njihove informacije. Kada ih jedemo, ta razmjena postaje mnogo učinkovitija. Nećemo pretjerati ako kažemo da su alge u mnogočemu učitelji ljudi u nemilosrdnoj školi opstanka – vrlo kompetentni i na prvi pogled neprimjetni.

Usklađujuće djelovanje algi već smo vidjeli – radi se o njihovom učinku na ljudski PNEI sustav.