Iznad Hrvatske zasjao super mjesec

124

Najveći i najsjajniji Mjesec ove godine osvijetlio je u utorak nebo nad Zemljom koja je u karanteni zbog novog koronavirusa koji je dosad ubio tisuće ljudi.

Supermjesec se pojavljuje u trenutku kad je Mjesec najbliže Zemlji i u tom položaju izgleda svjetliji i veći od uobičajenog mjeseca. Travanjski puni Mjesec će u cijeloj 2020. najviše odgovarati obilježjima Supermjeseca.

Taj je fenomen poznat i kao “Ružičasti Mjesec”, prema ružičastim cvjetovima koji cvjetaju u rano proljeće.

Supermjesec snimili su i naši fotografi, i to od samog juga Hrvatske pa sve do sjevera zemlje. Sjaj Zemljinog satelita tako su uslikali Željko Hajdinjak (Varaždin), Marko Todorov i Ranko Šuvar (Zagreb), Nikolina Vuković Stipaničev (Šibenik) te Božo Radić i Tonći Plazibat (Dubrovnik).

Njihove fotografije možete pogledati u galeriji ispod.

Dubrovnik, 070420.
Na nebu iznad Dubrovnika veceras je zasjao mjesec, najsjajniji i najveci u 2020. godini. Naziva se jos i supermjesec ili ruzicasti mjesec.
Foto: Tonci Plazibat / CROPIX

 

Supermjesec promatrao se i diljem svijet, a među onima koji su mu se divili bio je i Ding Linlin u Pekingu. “Stanje epidemije u Kini sve je bolje. To je možda dobar znak, sretan sam što ga vidim”, rekao je.

Pod punim Mjesecom u Španjolskoj, gdje epidemija svakodnevno odnosi tisuće života, stanovnici Madrida su sa svojih balkona i prozora zapljeskali zdravstvenim radnicima.  Piše