Jagoda za početnike

504

jagodaNapravi od svog balkona rasadnik jestivih biljaka. Doba balkonskih gredica ukrašenih raskošnim cvijećem je prošlo. Gradski balkoni pretvorili su se u prave rasadnike jestivog bilja, mjesta gdje je glavica salate zamijenila tradicionalnu teglu s pelargonijama.

Za gradskog stanovnika to je ponovni susret s prirodom i prilika da se podsjeti što je zdrava i ukusna hrana. Urbani vrtlari na samo nekoliko četvornih metara tijekom cijele godine mogu uzgajati gotovo sve povrtnice, uključujući i gomoljasto povrće kao što je krumpir. To je moguće jer su gradovi često topliji, što dolazi do izražaja tijekom zime kada stanovi i kuće postaju izvor topline, posebice površine gdje prolaze dimnjaci.

jagoda1

Mjesta na balkonu ima čak i za patuljaste voćke te za bobičasto voće koje je idealno za uzgoj u teglama ili drvenim sanducima. U ovo doba godine najlakše je početi s uzgojem jagoda čije presadnice već možete nabaviti u rasadnicima. Idealne su za vrtlare početnike jer nisu zahtjevne, nego uspijevaju i u običnim posudama ili visećim košarama.

jagoda2

Trik kod uzgoja jagoda jest u tome da ih treba dobro zalijevati kako se zemlja u posudama nikad ne bi posve osušila. Za balkon na kojemu nema previše mjesta za široke posude vrlo se lako od recikliranog materijala mogu napraviti vlastite tegle za jagode.

Za izradu tegle potrebni su skalpel, plastična boca od deset litara, zemlja i pet presadnica jagoda mjesečarki koje uspijevaju sve do jeseni.

jagoda3

1. Očistite korijenje

U prvom koraku važno je suvišnu zemlju odvojiti od korijena kako bi se olakšala sadnja presadnica u plastičnu bocu. Preporučuje se da se odvajanje izvede u vodi, čime se sprečava nepotrebno oštećenje korijena.

jagoda4

2. Napunite bocu zemljom

Nakon pripreme presadnica plastična boca se postupno puni zemljom sve do visine na kojoj se želi posaditi jagoda. Prvi otvor najbolje je napraviti kada je ispunjeno otprilike deset centimetara boce, i to iznad razine zemlje.

jagoda5

3. Napravite otvor skalpelom

Laganim rezom skalpela napravi se otvor dovoljno velik da se presadnica može provući bez prevelikih oštećenja na korijenu.

jagoda6

4. Ponovite postupak sadnje

Zatim se zemljom napuni sljedećih deset centimetara boce pa se postupak sadnje ponovi, i tako dalje. Nakon završetka treba dobro zaliti teglu i smjestiti je na sunčano mjesto na balkonu.

jagoda7

5. Finalna slika piše