Je li sigurno za jelo

371

Znate one crvene točkice koje se pojave kad razbijete jaje? Evo što znače ‘defekti‘ i koji se još javljaju te jesu li sigurni za jelo

13631090

Znate one crvene točkice koje se ponekad pojave nakon što razbijete jaje? One što čudno odudaraju od žumanjca i zbog kojih vam postane skoro pa nelagodno nastaviti s pripremom kajgane kojoj ste se do prije par trenutaka tako veselili?

Postoje dvije skupine ljudi. Oni koji će ih se po svaku cijenu riješiti, makar dobrih nekoliko minuta trebali pokušavati viljuškom odstraniti sluzavi dio i oni koji će samo slegnuti ramenima, a dok ih steže u želucu nastaviti s pripremom kao da pred sobom imaju školski primjer žutanjka.

O čemu se uopće radi?

Raznorazni defekti kad su u pitanju jaja nisu nimalo neuobičajena pojava, tvrdi Michael Darre, profesor emeritus i stručnjak za peradarstvo na Sveučilištu u Connecticutu za Huffington Post.

Razjasnio je i ovu misteriju – ako ste mislili da tamnocrvena točkica na vašem jaju znači da je ono oplođeno, u krivu ste.

– Krvave točkice obično su izazvane sićušnim razderanim tkivom kad se žumanjak ispušta iz jajnika kokoši, objašnjava. Moguće i da niste naišli na ovu nepoželjnu pojavu budući da danas tehnologija takve situacije uglavnom sprječava.

No ako jeste, koliko su “defekti” poput ovoga sigurni za konzumaciju?

Uglavnom u potpunosti, no sasvim ste slobodni svaku takvu točkicu odstraniti iz jaja prije nego nastavite s pripremom. Radi se najčešće o komadićima tkiva (smeđe mrlje) ili krvi (crvenkaste).

DUPLI ŽUMANJAK

Također rijetka pojava, no ne znači da se s njom dosad niste susreli. Proizvode ih uglavnom kokoši određene starosti – ili one jako mlade nesilice ili pak najstarije. Vjerojatnije je da ćete na dupli žumanjak naići u većim jajima.

I da, oba su potpuno sigurna za konzumaciju.

ŽUMANJAK TAMNE BOJE

Ovo je zapravo dobra stvar. Njegova boja, objašnjava stručnjak, ovisi o količini karotenoida koji su prisutni u prehrani kokoši. Ta su jaja u pravilu hranjivija, s manje kolesterola i više omega-3 te beta karotena.

ČUDNE LJUSKE

Boja ljuske ovisi o vrsti kokoši koja je snijela jaje, a nije indikator nutritivnih vrijednosti. Ljuske isto tako mogu varirati u obliku i teksturi. Ako ne jedete domaća jaja, na “čudne” ljuske vjerojatno niste ni naišli, jer takve proizvođači koriste za proizvodnju jaja u prahu ili ih pasteriziraju.

Ovakve ljuske nisu štetne, radi se samo o nakupinama kalcija.

Piše