Još je bolji za vas

358

proklijaoZbog ovoga nikada ne biste trebali baciti proklijali češnjak. Vjerojatno vam se dogodilo da češnjak proklija prije nego ste ga upotrijebili, no to ne znači da ga trebate bacati.

Dapače, češnjak koji je pustio klice nakon pet dana ima znatno višu razinu antioksidanasa nego svježi češnjak, zaključak je nove studije objavljene u listu Journal of Agricultural and Food Chemistry.

To vam možda zvuči čudno, ali ima više smisla ako se u obzir uzme trenutni trend gdje sve veći broj prehrambenih tvrtki i restorana nudi proklijala zrna, orašaste plodove, mahunarke, jer taj proces zapravo poboljšava sastav hranjivih tvari. S ovom novom studijom, jasno je da se isto odnosi i na češnjak. Evo što se događa: ‘Biljke su vrlo osjetljive na napad bakterija, virusa i kukaca tijekom klijanja’, kaže autor studije dr. Jong-Sand Kim. ‘To uzrokuje da proizvode kemikalije pod nazivom fitoaleksini kako bi se obranile. Većina njih je toksična za mikroorganizme i insekte, ali korisna za ljudsko zdravlje.’ Proklijali ili ne, češnjak je uvijek dobar izbor. U obje varijante ima zdrave spojeve koji sadrže sumpor, poput alicina, za kojege studije pokazuju da usporavaju aterosklerozu, snižavaju krvni tlak i smanjuju rizik od nekih vrsta raka. piše