Kako se živi u staračkim domovima?

565

Kako se živi u staračkim domovima? Na smještaj se čeka i po 15 godina, a i kad ga se dočeka, bude sve i svašta

U ovom trenutku, u domovima živi 23.398 ljudi pa smo odlučili provjeriti kako žive naši stari. Koliko koštaju privatni a koliko gradski domovi, koliko se dugo čeka, kakvu skrb nude. U privatnim domovima diljem Hrvatske živi 5700 ljudi. Njih sto u jednom domu u Novom Zagrebu.

Neki domovi si kao hoteli

O njima se brine oko 35 ljudi, na mjesto se čeka nekoliko mjeseci, a da biste živjeli u njemu morate izdvojiti od pet do osam tisuća kuna. Sobe su jednokrevetne, dvokrevetne ili trokrevetne, a u njih vam za večeru stižu primjerice palačinke ili krumpiruša.

”Mi našim korisnicima nudimo cjelodnevnu medicinsku njegu, fizioterapiju, pet obroka dnevno”, rekla je Slađana Kastelan, vlasnica privatnog doma za stare i nemoćne.

Gospodin Amižić i njegovi cimeri žive u prilično luksuzno uređenom prostoru koji izgleda kao hotel. Uživaju u aroma i glazbenim terapijama.

”Od prve sam pao na čistoću. Nakon jednog doma, neću spominjati koji je, dođem ovdje sve blistavo čisto, sve miriše”, izjavio je Jure Amižić, korisnik privatnog doma.

Smještaj u obiteljskom domu

U malom obiteljskom domu u Samoboru u živi 20 ljudi, u kući smještaj i svu potrebnu brigu dobijete brzo jer na dom ne treba dugo čekati, a košta od četiri i pol do šest i pol tisuća kuna.

”Imamo medicinske krevete s madracima koji se lako podignu”, rekla je Danijela Šimić, vlasnica obiteljskog doma za stare i nemoćne.

O njima se brine sedmero ljudi, medicinskih sestara i njegovatelja. A osim njih ravnateljica doma i njezina obitelj doslovno žive s tim ljudima. Ali nažalost takva situacija nije i u ostalim obiteljskim domovima. Njih je oko 500 i u njima umirovljeničke dane provodi 5500 ljudi. I ne provode se svi lijepo. U tri četvrtine takvih domova osoblje se o korisnicima ne brine dobro, smješteni su u neadekvatnim uvjetima i ograničene su im posjete bližnjih.

”Mi imamo neke minimalne tehničke uvjete koje moramo zadovoljiti kao dom, i prema tome inspekcija mora raditi svoj posao i s tim se slažem, međutim problem je što država kao država nama privatnicima ne omogućava nikakvu edukaciju ni subvenciju, tu smo prepušteni sami sebi”, objasnila je Šimić.

U gradskim domovima čekanje se oduži

U zagrebačkim gradskim domovima živi više od šest tisuća umirovljenika. U Svetoj Ani njih 305, a pomaže im i o njima skrbi 130 zaposlenih. Plaćaju ga od dvije i pol tisuće do 4200 kuna. Ali, da biste u njega došli, čekat ćete i do 15 godina. Mnogi ga i ne dočekaju.

”Prošle godine zaprimili smo 930 prijava. Ukupno prijavljenih koji čekaju smještaj u našem domu je osam tisuća”, izjavila je Karolina Martinuš, ravnateljica Doma za starije osobe Sveta Ana.

Oni koji su dom dočekali smješteni su u ukupno 180 jednokrevetnih ili dvokrevetnih soba. Supružnici Šilić dom su čekali 18 godina. No tako veselo nije svim umirovljenicima u Hrvatskoj jer domova nema dovoljno, a i kad ih i dobiju i skupo plate, dobiju sve i svašta.

Lani su provedena 164 inspekcija nadzora, a u većini njih utvrđeni su propusti: manjak zaposlenih, nedostatak skrbi i previše korisnika. Dakle, većina naših starih živi daleko od luksuza i topline u domovima koje smo dobili dozvolu snimiti. Piše