Kako uzgojiti bosiljak u kući

240

bosiljakvrtNeke su biljke toliko jednostavne da se s pravom pitamo zašto ih nismo uzgajali i ranije. Bosiljak je sasvim sigurno jedna od njihSjećam se kada smo svojevremeno uz dnevne novine dobivali paketiće sa sjemenom bosiljka na dar. Bila je to zgodna prilika da započnemo uzgoj jedne korisne, lijepe i mirisne začinske biljke i da uživamo u njezinu rastu. Mislim da su tu priliku iskoristili mnogi te tako shvatili koliko je zabavno pratiti biljku od njezina početka pa sve do cvatnje i stvaranja sjemena. 

Ja dobro znam koliko je veselje vidjeti kada je nešto uspjelo pa zato iz sjemena uzgajam većinu biljaka za svoj povrtnjak. To se, naravno, odnosi i na začinske biljke poput bosiljka, koje obvezno sijem svake godine. bosiljak2

Bosiljak će proklijati otprilike 7-8 dana nakon sjetve.

JEDNOSTAVAN POČETAK
Sjeme bosiljka sitno je poput maka, a otprilike tako i izgleda. Veoma je klijavo pa obično dobro uspijeva čak i apsolutnim početnicima. No da ne biste bili jedini kojem bosiljak nije uspio, evo kratkih uputa o uzgoju: 1. sjeme treba sijati vrlo plitko, tek toliko za do njega ne dopire svjetlo; 2. uzgojnu posudu ili čašicu pokrijte plastičnom folijom nakon prvog zalijevanja; 3. foliju uklonite čim se pojave zelene klice i nastavite pažljivo zalijevati svaki dan; 4. kada biljka formira prve bočne grančice, otkinite vrhove kako biste potaknuli novo grananje. 5. Otkidajte vrhove redovito, i koristite ih kao začin ili kao reznicu jer bosiljak može razviti korijen čak i u običnoj čaši s vodom.

bosiljakljubLjubičasti bosiljak veoma je dekorativna biljka, no s nešto manje izraženom aromom.

RAZLIČITOSTI 
Ove sam godine nabavila različite vrste bosiljka želeći upoznati njihove okuse i izgled. Posijala sam ih prije otprilike mjesec dana i uskoro će biti spremni za presađivanje u vrt. Ima ih različitih, i po veličini i po boji. Najmanji među njima (Ocimum minimum) ima listiće tek nešto duže od 1 cm koji rastu zbijeno, dok najveći (Ocimum basilicum ‘Genovese’) ima krupne mekane listove, otprilike 6 cm duge. Obje su vrste zelene boje, kao uostalom i većina od 60-ak različitih vrsta bosiljka. No postoje i iznimke, pa su neki kultivari vrste Ocimum basilicum potpuno ljubičaste boje. No zanimljivi su im i cvjetovi. Uglavnom su bijele boje i privlače mnoštvo pčela, no ako ste posijali tajlandski bosiljak, očekujte ljubičaste cvatove na vrhovima zelenih grančica.

Bosiljak prekrasno izgleda u vrtu pa se s pravom može saditi kao ukrasna biljka.bosiljak5

UPOTREBA U KUHINJI I VRTU
Zbog ugodna mirisa i okusa bosiljak je jedan od omiljenijih začina, posebno u mediteranskoj kuhinji. Koristi se kao dodatak tjesteninama, umacima, svježim salatama. Budući da se termičkom obradom njegova aroma uništava, najbolje je koristiti ga svježeg, osušenog ili zaleđenog. Od njega se dobiva i poznati talijanski specijalitet pesto genovese, koji se priprema u kombinaciji s pinjolima i češnjakom. U vrtu je pak ova biljka koristan repelent koji odbija muhe pa je zato tradicionalan dio mnogih dalmatinskih vrtova. No čak i ako nemate vrt i ne koristite bosiljak u kuhinji, mislim da je lijepo vidjeti ga čak i na prozoru, jer zbog svoje veličine i ugodna mirisa odlično izgleda i u posudama i na vrtnim gredicama.

Rajčica će biti rodnija, a krastavac ukusniji ako uz njih posadite bosiljak. piše