Kako živjeti dulje i kvalitetnije

68

rozaZNAŠ li na koje sve načine možeš produžiti i poboljšati svoj život? Mi ti donosimo neke od njih.
1. Smijeh

Kad se smijemo tijelo otpušta manje hormona stresa, koji uzrokuje bolesti i pospješuje procese starenja. Zato je smisao za humor apsolutni „must have“ svake sezone.

2. No stress
Što možeš danas, ne ostavljaj za sutra, jer ćeš u suprotnom neprestano razmišljati o nedovršenim zadacima i biti pod stresom.
3. Dobar san

Da, to je ona teza o minimalno osam sati sna. A znaš li da spavanje u zamračenoj sobi još dodatno pridonosi produljivanju životnog vijeka?

4. Intimnost
Redoviti seksualni odnosi također će ti pomoći, jer u sebi sadrže dva bitna faktora za produljivanje života – opuštanje i povezivanje s partnerom. Jutarnji seks oslobađa hormon dobrog raspoloženja, pa se parovi cijeli dan osjećaju bolje.
5. Kvalitetna prehrana

Što je tvoja prehrana šarenija, to je ujedno i zdravija. Voće i povrće bogato je antioksidansima koji usporavaju procese starenja.

6. Kretanje
Za dobro zdravlje dovoljno je 30 minuta bilo koje tjelesne aktivnosti dnevno. Za još bolje zdravlje, neka ti se u npr. šetnji pridruži još netko. Druženjem s dragim osobama se, među ostalim, borimo protiv usamljenosti i depresije.
7. Pomaganje

Dokazano je da ljudi koji pomažu drugima žive dulje i imaju mnogo manje zdravstvenih problema od onih koji misle samo na sebe. To nas čini sretnijima, smirenijima i ispunjenijima. piše