Kiselinska erozija

163

kiselinska erozija

Suvremena prehrana bogata kiselinama ugrožava zube više nego što možemo i zamisliti.

Kiselina kao sastojak mnogih vrsta voća, voćnih sokova, gaziranih i sportskih napitaka može oštetiti zube omekšavajući zubnu caklinu, što caklinu čini podložnom trošenju poznatom kao “kiselinska erozija”.

Zubi s vremenom postaju manji, tanji, osjetljiviji i sve žući, što je posljedica nestajanja zubne cakline koja zubu daje volumen, čvrstoću i bijelu boju.

Znakovi trošenja zuba zbog djelovanja kiselina nisu ni iznenadni ni dramatični. Zato se mnogi i iznenade kada saznaju da su im kiseline oštetile zube, jer se najčešće radi o osobama koje brinu o svome zdravlju, provode dobru oralnu higijenu i paze na prehranu.

Uloliko i Vi slijedite popularni trend te dan započinjete ispijanjem vode s limunom ili čašom cijeđenog soka od naranče ili tijekom dana često pijete gazirana i energetska pića i konzumirate velike količine kiselih namirnica, velika je vjerojatnost da su i Vaši zubi oštećeni.

Kako bi zaštitili Vašu caklinu i očuvali zube zdravima, navodim par savjeta koje možete početi primjenjivati već od danas:

Što trebate učiniti?

1. Izbjegavajte pretjeranu konzumaciju kiselih i gaziranih napitaka. Većina ovakvih napitaka sadrži povećanu količinu fosforne i limunske kiseline koje imaju štetan učinak na zube.

2. Kada konzumirate kiselu hranu i pića ne zadržavajte ih dugo u ustima I na taj način smanjite trajanje njihovog štetnog djelovanja.

3. Prilikom konzumacije kiselih pića koristite slamku okrenutu u smjeru usta, a ne izravno prema zubima.

4. Upotrebljavajte četkicu za zube s mekanim vlaknima (soft).

5. Perite zube nježno, ali detaljno. Četkajte zube najmanje dvije minute, dva puta dnevno koristeći pastu namijenjenu osjetljivim zubima.

6. Izbjegavajte pranje zuba odmah nakon konzumacije kisele hrane ili pića, jer je upravo tada caklina najmekša i najpodložnija oštećenju.

7. Redovito posjećujte stomatologa i slijedite njegove upute.

Stara uzrečica kažu da je bitnije znati kako se čuva zdravlje, nego kako se liječi bolest.

Piše Andrijana

mr. sc. Andrijana Kovačić dr. dent. med. 

specijalist ortodoncije