Ključ dugovječnosti

295

mimoTajna dugog života skriva se u niskokaloričnoj prehrani. Tim američkih znanstvenika otkrio je da značajno kresanje unosa kalorija može usporiti starenje i produžiti život. Svi znamo da naše zdravlje uvelike ovisi o vrsti hrane koju konzumiramo, a novi rezultati dugogodišnje studije pokazuju da i količina igra važnu ulogu u kvaliteti i duljini života.

Naime, tim američkih znanstvenika otkrio je da smanjivanje dnevnog unosa kalorija za 30 posto, što je malo iznad granice pothranjenosti, smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i raka za 50 posto te produljuje život gotovo za trećinu. Iako bi takva prehrana u zapadnom svijetu produljila život u prosjeku za 25 godina ona ima svoju cijenu – dijeta je poprilično jednolična i neprivlačna, a sastojala bi se od proteina iz mlijeka, kukuruznog ulja, te brojnih vitaminskih i mineralnih nadomjestaka.

Do otkrića su došli znanstvenici sa sveučilišta Wisconsin eksperimentirajući  na primatima, sisavcima najsličnijim ljudima. Studija je počela 1989. godine tako što su stručnjaci 76 makaki majmuna podijelili u dvije skupine – jedni su bili na restriktivnoj kalorijskoj dijeti, dok su drugi jeli normalno.

Polovica majmuna koji su neometano konzumirali hranu danas je živo, dok je u restriktivnoj grupi ta brojka puno veća – čak je 80 posto primata preživjelo eksperiment. Makiji inače žive oko 27 godina, a najstariji majmun iz studije ima 29 godina.

Također, majmuni koji su bili na dijeta na rubu pothranjenosti imali su 50 posto manje kancerogenih tumora i bolesti krvožilnog sustava od makakija koji su normalno jeli, a i mozak im je bolje funkcionirao. Studija je objavljena u stručnom glasilu Science. piše