Korona prodrla u dom za starije u Koprivnici

544

‘Čim sam primila vijest, na pamet mi je pala samo jedna riječ: katastrofa’

Radnike poslijepodnevne smjene koprivničkog doma za starije i nemoćne u četvrtak je pri dolasku na posao dočekao novi režim. Uz dezinficiranje ruku i potplata cipela kao i dosad, sada čekaju pred vratima i do dvadesetak minuta da uđu, ulaze jedan po jedan i podvrgnuti su mjerenju tjelesne temperature.

Takav je režim uveden nakon što je ranije ujutro jednoj od korisnica dijagnosticiran Covid-19. Pacijentica ima 82 godine i zbrinuta je na Odjelu infektologije koprivničke bolnice.

Dom u Koprivnici drugi je u Hrvatskoj, nakon onog splitskog, u koji je ušao Covid-19. Dom ima 268 korisnika i 76 zaposlenih.

Kad je u četvrtak, točno u 8.15 ujutro, kaže ravnateljica doma Vesna Križan, primila vijest o zarazi, na pamet joj je pala samo jedna riječ – katastrofa. – Dogodilo se ono čega smo se najviše bojali – govori ravnateljica. Kaže nam da je starica još prije tjedan dana, u petak, dobila povišenu temperaturu, ali kućna liječnica joj je prepisala terapiju antibioticima.

Nakon što joj se stanje nije mijenjalo, u ponedjeljak je bila i na bolničkom pregledu, ali vraćena je u dom. Sljedeće jutro, u utorak, gospođa je prevezena na pulmološki odjel koprivničke bolnice. Cijelo to vrijeme, do srijede, nije bila testirana na koronavirus.

Virus je potvrđen danas, u četvrtak.

Zatvoren odjel

Sada se postavljaju dva pitanja. Zašto je unatoč povišenoj temperaturi starica u bolnici završila tek četiri dana kasnije i zašto na Odjelu pulmologije? I dok se ostanak u domu s jedne strane na kraju pokazao i boljom varijantom jer je gospođa boravila u jednokrevetnoj sobi, a zbog bolesti nije iz nje izlazila, smještaj na Odjel pulmologije druga je priča.

– Taj odjel sada je kontaminiran. Djelatnici ondje nisu opremljeni zaštitnom opremom kao njihovi kolege na infektologiji, pa postoji velika šansa da se netko i zarazio – čuli smo iz bolnice.

SPECIJAL JUTARNJI!
Koprivnica, 090420.
U Domu za starije i nemocne u Koprivnici jedna je osoba pozitivna na koronavirus.
Na fotografiji: Dom za starije i nemocne osobe u Koprivnici.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Željko Hajdinjak / CROPIX

 

Ništa lakše nije ni zaposlenicima koprivničkog doma jer nitko ne zna odakle je virus u njihovu ustanovu došao.

– Mi moramo raditi, nismo kao škola koja se može zatvoriti. Ovo se moglo dogoditi svakome, virus ne pita. Na žalost, kad uđe u ovakvu ustanovu, onda je to među najranjivije – objašnjava ravnateljica koja je u četvrtak bila prezauzeta. Zvali su redovito iz Ministarstva zdravstva i raspitivali se o situaciji, nazivali su novinari i obitelji korisnika. Svima njima, ističe, može reći isto: skrb je na najvišem nivou, a tko je donio zarazu, nije poznato.

Korisnicima u dijelu doma gdje je boravila bolesna gospođa, ali i onima kojima nije trebala posebna njega, hrana se ostavljala pred vratima, što je bio još jedan način da ih se zaštiti. Neslužbeno doznajemo da starica zaražena Covidom-19 boluje od leukemije.

– Izlazila nije jer je svima rečeno da ostanu u svojim sobama, nije se pretjerano družila, dolazio joj nije nitko. Sve je za nas potpuna nepoznanica – zabrinuta je Vesna Križan.

SPECIJAL JUTARNJI!
Koprivnica, 090420.
U Domu za starije i nemocne u Koprivnici jedna je osoba pozitivna na koronavirus.
Na fotografiji: ravnateljica Vesna Krizan.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Željko Hajdinjak / CROPIX

Vesna Križan

 

Apel za pomoć

U svakom od čestih razgovora s Ministarstvom spominje jedno – molbu da se testiraju svi zaposleni. Jasno joj je da je netko od njih donio virus iako ne želi spekulirati.

– To je jedini način da spriječimo katastrofu – zaziva odgovorne. U Koprivnici se odmah proširila vijest da jedna od zaposlenica prije desetak dana, otprilike koji dan prije nego što je danas bolesna žena pala u postelju, otišla na bolovanje. Dio onih s kojima smo pričali tu vidi vezu.

– Ja takvu informaciju nemam. Djelatnica boluje od astme i nekako u ovo proljetno vrijeme redovito ima većih problema zbog svoje bolesti – govori ravnateljica.

SPECIJAL JUTARNJI!
Koprivnica, 090420.
U Domu za starije i nemocne u Koprivnici jedna je osoba pozitivna na koronavirus.
Na fotografiji: Dom za starije i nemocne osobe u Koprivnici.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Željko Hajdinjak / CROPIX

 

Ona od četvrtka ujutro prikuplja podatke o kontaktima bolesne žene, ali ispada da ih je samo nekoliko. Posljednji je put razgovarala sa ženom koju je s vrata pitala zna li što je za ručak.

Zaposlene koji su čekali na ulazu pitali smo kako se ponašaju korisnici.

– Svi oni imaju televizore. Sve im je jasno, ali su najžalosniji što ne mogu vidjeti obitelj koja im je dolazila u posjet – kažu.

Ravnateljici je jasno koliki je ovo stres za ljude smještene u domu.

– Zatvoreni su u sobe i što mogu raditi nego gledati TV program, a na kojem su non-stop vijesti o oboljelima i umrlima od koronavirusa. I pritom su već milijun puta čuli da su baš oni kritična skupina. Kako im može biti – ističe ravnateljica.  Piše