Kraljevski par slavi 70 godina braka

125

kraljevski par oblijetnica‘Tajna je u tome što je Philip uvijek smatrao da mu je glavna dužnost podupirati kraljicu’

Britanska kraljica Elizabeta dodat će danas još jedan rekord svojoj dugog vladavini, proslavu 70. godišnjice braka s princom Philipom.  Britanska prijestolonasljednica, princeza Elizabeta udala se za mornaričkog časnika Philipa Mountbattena u londonskoj Westminsterskoj opatiji 20. studenoga 1947., samo dvije godine nakon završetka Drugog svjetskog rata.

Sedamdeset godina nakon tog raskošnog vjenčanja, kraljica Elizabeta i njezin 96-godišnji suprug proslavit će platinastu godišnjicu braka u obiteljskom krugu u Windsorskom dvorcu. Javnih obilježavanja neće biti.

kraljevski par oblijetnica1

Princ Philip ima kraljevski ‘pedigre’ i bez Elizabete. Njegov djed po ocu bio je grčki, a po majci danski kralj. Rođen je na Krfu 1921., ali mu je obitelj protjerana iz Grčke dok je bio dijete i smjestila se u Britaniji.  

Elizabeti je u 65-godišnjoj vladavini, najdužoj u britanskoj povijesti, bio glavni oslonac. On joj je 1952. priopćio vijest da joj je umro otac i da je postala kraljica.

– Jedna od tajni ovog vrlo, vrlo dugog braka, činjenica je da je Philip uvijek smatrao da mu je glavna dužnost podupirati kraljicu, da joj pomogne kako god može i zna – kazao je Reutersu povjesničar Hugo Vickers.

kraljevski par oblijetnica2

– On je jedina osoba koja kraljici može izravno reći što misli, i to rječnikom koji sam izabere – kaže.

Budući bračni par prvi se put sreo na vjenčanju Philipove rođakinje, grčke princeze Marine i Elizabetina ujaka, vojvode od Kenta. Buduća kraljica tada je bila još djevojčica.

Godinama kasnije počeli su se intenzivnije družiti, a zaruke su objavljene u srpnju 1947. Četiri mjeseca kasnije održano je vjenčanje, a pošto se Britanija još oporavljala od rata, raskošna ceremonija bila je u oštroj suprotnosti s ondašnjom britanskom svakodnevnicom obilježenom nestašicama.

kraljevski par oblijetnica3

I dok je vjenčanje njezina unuka Williama i Kate Middleton godine 2011. u izravnom televizijskom prijenosu pratilo dvije milijarde ljudi, Elizabetinu svečanost izravno je pratilo samo 200 milijuna radijskih slušatelja, iako je dio vjenčanja snimljen na crno-bijelom filmu.

Iako su kao i svi bračni parovi imali uspona i padova, Elizabeta i Philip uspjeli su izbjeći neprilike kakve su troje od njihovo četvero djece odvele do razvoda brakova. Najpoznatiji među njima je onaj princa Charlesa i princeze Diane.

– On je bio moja snaga i oslonac sve ove godine – rekla je kraljica Elizabeta u rijetkom osobnom govoru o Philipu prigodom 50. godišnjice braka.

Princ Philip, kojem je zadnjih godina narušeno zdravlje, u kolovozu se povukao sa svih javnih dužnosti.

– Bez njega bi kraljica imala težak i usamljen život. On je bio njezina stijena od trenutka stupanja na tron – kazala je biografkinja kraljevske obitelji Claudia Joseph.  piše