Kvadratići na pastama za zube – što znače?

624
pasta

Jeste li primijetili da na tubi paste za zube postoje oznake u obliku malenog kvadratića? Oznake su različitih boja – crne, plave, crvene, zelene. Znate li koje je pravo značenje tih obojenih kvadratića?

U današnje vrijeme interneta, može se pronaći puno članaka napisanih na tu temu, a u kojima se spominju četiri boje (zelena, crvena, plava i crna). Prema tim člancima, svaka od četiri boje označava drugačiji kemijski sastav proizvoda (paste) koji se nalazi u tubi te podjela ide ovako:

ZELENA: prirodni sastojci paste za zube;

CRVENA: prirodni i kemijski sastojci u određenom omjeru;

PLAVA: kemijski sastojci i lijekovi;

CRNA: u potpunosti kemijski sastav;

Iako se mnogima ovakvo objašnjenje kemijskog sastava čini logično ono je u potpunosti netočno. Ako ste malo bolje pogledali i neke druge proizvode koje svakodnevno koristite, sigurno ste vidjeli da ovakve oznake (kvadratići) stoje na šamponima, kremama, kutijama. Sve vrste ambalaža, kao što su tube, kutije, omoti i sl., predstavljaju grafički proizvod. Tijekom proizvodnje takvih proizvoda, osim samog dizajna i teksta, koriste se I oznake koje pomažu prilikom samog procesa proizvodnje. Ovaj tip oznaka na ambalažama proizvoda pakiranih u tube služe kako bi optički čitač strojeva znao gdje je kraj ambalaže, tj. gdje je kraj količine, te kada je tuba spremna za rezanje i zatvaranje – dakle nemaju veze sa sastavom proizvoda! A boja kojom su otisnute te oznake je isključivo jedna od boja koje se rabe u samom vizualu ambalaže (tube) i koja mora biti u kontrastu s podlogom na kojoj je otisnuta kako bi bila vidljiva, da bi ju strojevi mogli bolje uočiti.

Koju zubnu pastu odabrati? Sigurna sam da ste se i sami našli u situaciji da ste zastali u prodavaonici ispred polica gdje se nalazi asortiman za oralnu higijenu te ste razmišljali koju pastu za zube odabrati. Neki odaberu prvu koju ugledaju jer im to nije važno, neki najjeftiniju pastu, neki najskuplju jer smatraju da najskuplje automatski znači i najbolje. Rijetki su oni koji, pročitaju i prouče sastav paste. Ukoliko ste i vi vjerovali u priče o obojenim kvadratićima na ambalažama pasti za zube, te se pri odabiru paste vodili bojom kvadratića, nadam se da vam je ovaj članak rasvijetlio njihovo pravo značenje. Sastav zubne paste ispisan je na tubi, dok su navedeni kvadratići zapravo

samo oznake koje služe prilikom tiskanja.

Uostalom, zakonski je regulirano da svaki proizvod ima ispisan svoj detaljni kemijski sastav.

U velikom izboru pasti za zube koje nudi današnje tržište, vjerujem da ćete na tržištu pronaći pastu koja će vam savršeno odgovarati. 

Ukoliko dvojite oko izbora paste, pitajte svog stomatologa za savjet, rado će vam pomoći.

Piše Andrijana

mr. sc. Andrijana Kovačić dr. dent. med. 

specijalist ortodoncije