Lampaši od 5 do 120, cvjetni aranžmani od 10 do 400 kn

222

lamoasiProdavači kažu da već sada imaju povećanu prodaju lampaša, svijeća i cvijeća, ali pravi boom očekuju tek na blagdan Svih Svetih.
Na stajalištima linija koje voze prema grobljima već se zadnjih nekoliko dana autobusi čekaju u redovima, na štandovima na tržnicama te na policama dućana nude se lampaši, a počelo se prodavati i prigodno cvijeće te tematski aranžmani u obliku srca, križeva… Blagdan Svih svetih je pred vratima, a spremni su i prodavači i Zagrepčani. Mnogi su, naime, odlučili već ovog tjedna urediti grobove svojih najmilijih kako bi izbjegli najveće gužve.

Treba mesti, prati, urediti…

– Ima puno posla. Treba grob pomesti, oprati… Dosta puše ovih dana pa su svi lampaši prevrnuti, a ima i puno lišća. Nije baš red čistiti na sam blagdan kada je na Mirogoju velika gužva, bolje da se grob uredi prije pa da već bude lijep kada drugi idu gore – objašnjava umirovljenica Milka Franjković, koju smo sreli na stajalištu autobusa 106 koji vozi od Kaptola do Mirogoja i Krematorija. Istim se autobusom na groblje zaputila i umirovljenica Olga Flojhar, također da uredi grobove.

– Imam ih tri, a ja sam već u godinama kada sam poprilično spora, pa mi za to treba dva, tri sata. Ali ići ću gore i iduće srijede s djecom i unucima. Onda ćemo se zajedno prošetati i zapaliti svijeće – kaže Olga Flojhar. I ona, i ostali koji su se zaputili na groblje ovih dana nose pune ruke cvijeća i lampaša.

– Svaku ovu žutu multifloru u posudi platila sam 25 kuna i mislim da je to odlična cijena, ali će sigurno već za vikend više koštati. Prodavači kažu da moraju tako, jer im je to jedino vrijeme u godini kada zarađuju – ističe Milka Franjković.

Najjeftinije najbolje ide

Prodavači također potvrđuju da se cvijeće, lampaši i ostali ukrasi već naveliko traže, ali pravu navalu očekuju tek za vikend i početkom idućeg tjedna.

– Mi svijeće i lampaše prodajemo tijekom cijele godine jer smo blizu stanice za Mirogoj. Tako da ne mijenjamo cijene, iste su nam već pet godina. Ali prodavači koji se bave prigodnom prodajom i posluju samo tih tjedan-dva prije Svih svetih malo prilagođavaju cijene – rekao je prodavač na Dolcu Zdenko Geušić te dodao kako je nekada prigodnih prodavača bilo puno više. Čak su se štandovi znali licitirati na dva tjedna u ovo vrijeme, ali danas toga više nema jer je teško vratiti investiciju. Ističe i kako su najtraženiji najmanji i najjeftiniji lampaši od 5 do 10 kuna, a ima i onih staklenih koji se prodaju za 120 kuna. Što se pak cvijeća tiče, najmanji pušleki također se prodaju za 10-ak kuna, a ima aranžmana koji se penju i do 300 do 400 kuna. 

I ove godine do groblja bez plaćanja

Na gužvu prema grobljima već je spreman ZET, koji tijekom cijelog tjedna nadzire situaciju te šalje dodatne autobuse prema potrebi. Od vikenda će znatno pojačati broj polazaka, a na sam blagdan se na građane apelira da koriste isključivo javni prijevoz s obzirom na to da će, kao i svake godine, većina prometnica u blizini groblja biti zatvorena. Također, kako doznajemo, prijevoz bi na blagdan Svih svetih i ove godine trebao biti besplatan za sve putnike.  piše