Liječe rak i tumore, a u kontinentalnoj Hrvatskoj za ove plodove gotovo i ne znaju

222

zizulaZa liječenje gubitka glasa, upale grla, kašlja ili bronhitisa upotrebljava se 30 do 50 grama mljevenih plodova u jednoj litri vode.

Žižula (lat. Zizyphus jujuba) je poznata i pod imenima kineska datulja, čimičak, čičindarica. 

Sve je više postova po Instagramu koji slave ove male plodove kao supernamirnicu. Ne čudi nas to jer plodovi koji dozrijevaju u rujnu i listopadu te okusom podsjećaju na slatko-kiselu jabuku, pravi su eliksir zdravlja. 

Obiluju vitaminom C, antioksidansima, mineralima i ostalim vrijednim sastojcima. 100 grama žižule donosi 79 kalorija, 20 grama ugljikohidrata i 1 gram masti. Žižule sadrže širok spektar minerala, uključujući magnezij, bakar, niacin, mangan, fosfor i željezo, obilate su kalcijem, vitaminima C, B1, B2 i A. Sadrže 20 puta više C vitamina od citrusa i flavonoid apigenin, kojeg ima i u kamilici, timijanu i crvenom vinu, a koji ima antioksidativna, antiupalna i antitumorska svojstva. 

Bogata je i betulinskom kiselinom koja potiče stanice raka na samouništenje i djeluje antiupalno. Koristi se i za smanjivanje i prevenciju malignih tumora crijeva, želuca, dojki, pluća, cerviksa, jajnika, prostate, desni, larinksa, jetre, gušterače, bubrega, mjehura, endotelijalnih ćelija, melanoma, glioblastoma, leukemije i mijeloma, piše Alternativa za vas. Ovi mali, ali izuzetno ljekoviti plodovi jačaju imunitet, osnažuju kosti, pomažu u mršavljenju, potiču probavu, štite od stresa, snižavaju krvni tlak, pomažu kod alergije i smanjuju rizik od leukemije i raka kože. Ekstrakt žižule koristi se za smanjivanje bora, njegu suhe kože i liječenje opeklina od sunca, a suhi plodovi dobri su za smanjenje krvnog tlaka. 

zizula1

Od davnina se u Azijskim zemljama, odakle i potječe, preporučivala za jačanje imuniteta, a za liječenje raznih bolesti koristi se osim ploda, list i kora žižule. Najbolje i najslađe ih je konzumirati netom ubrane sa stabla, ali zbog svog okusa koji podsjeća na datulje i jabuke, često se od njih prave i likeri, ukusne marmelade…

Kod nas u kopnenim krajevima žižula je slabo poznata, no na Jadranu je jako rasprostranjena i konzumirana. U terapijske svrhe uzima se 3 puta po 10 plodova žižule na dan. 

Čaj od žižule

Za liječenje gubitka glasa, upale grla, kašlja ili bronhitisa koristi se 30 do 50 grama mljevenih plodova u jednoj litri vode. 

Nakon što se 30 minuta kuha i procijedi, pije se prema potrebi.  piše