Lista za 2014.

662

pesticidiv12 namirnica u kojima je pronađeno najviše pesticida. Prema najnovijem istraživanju, pesticidi se povezuju s razvojnim problemima kod djece, a mnogi su od njih i – kancerogeni.

Jabuke, grašak, jagode, cherry rajčice, svježi krastavac, krumpir…Namirnice su to koje su nam svakodnevno na stolu. Ili bi barem trebale biti prema preporukama nutricionista o zdravoj, raznovrsnoj i uravnoteženoj prehrani. No, u hrani koja sama po sebi jest zdrava, kriju se – pesticidi. Zašto je to loše? Prema najnovijem istraživanju, pesticidi se povezuju s razvojnim problemima kod djece, a mnogi su od njih i – kancerogeni. Američka neprofitna organizacija Radna grupa za okoliš (Environmental Working Group EWG) već desetu godinu zaredom objavljuje popis 12 namirnica koje su najzagađenije pesticidima, piše The Huffington Post.

Lista je za 2014. sljedeća:

Jabuke, jagode, grožđe, celer, breskve, špinat, paprika, nektarine, svježi krastavac, cherry rajčice, krumpir, grašak.– Desetljećima su nas uvjeravali da u pesticidima nema ništa loše,sve dok neki od njih nisu čak i zabranjeni, kazala je Sonya Lunder iz  EWG-a.Analizirano je 48 vrsta namirnica, a istraživanje je pokazalo da je čak i nakon pranja 67 posto hrane na sebi ima pesticida. Ipak, dobrobiti voća i povrća veće su od utjecaja pesticida. A možete birati i organsko, te jabuke npr. – ogulitiVrh obrasca. piše