Ljekovito bilje

3450

ljekbiljUpoznajte biljku koja liječi najteže rane – koje teško zacjeljuju! O ljekovitosti betonike, biljke poznate i starim civilizacijama, piše homeopat i autor knjiga Ivan Lesinger.

Betonika (bukvica), biljka za liječenje rana, poznata je svim starim civilizacijama. U srednjem vijeku bukvica bilježi nove primjene u liječenju unutarnjih oboljenja (žutica, kašalj, proljev), a danas ne postoji veći interes znanstvene medicine za njezinu primjenu. Nesumnjivo, bukvica je biljka za liječenje rana, reume, živaca i krvi, a iz tijela izlučuje sluz, vodu i vjetrove te jača i umiruje tijelo. Liječi najteže rane koje teško zacjeljuju, u pučkoj medicini rabi se za ispiranje rana i obloge kod proširenih vena, gnojnih rana, gnojne zanoktice i čireva, ugriza životinja i insekata. Pučka medicina rabi čaj od lišća i cvijeta za liječenje: bolesti želuca i crijeva (raznog trovanja, slabog rada želuca, katara, nadutosti, žgaravice, jake želučane kiseline, čira na želucu, proljeva), bolesti kože, plućne bolesti (astma, kašalj, bronhitis, tuberkuloza, magareći kašalj, iskašljavanje krvi), bolesti grla, jetre i žuči, bolesti živaca (relaksant živaca, tonik za živce), neuralgije, bolesti slezene, uha, oka, epilepsije, vrtoglavice, bolesti mjehura, reume i gihta, ženskih bolesti, cirkulacije mozga i glave, slabe memorije, vrtoglavice, slabog imuniteta i to naročito kod djece koja mršave.

Prašak od bukvice liječi neurasteniju, neuralgiju, histeriju, nesanicu, bol lica, Parkinsovu bolest, migrenu, glavobolju, padavicu, tuberkulozu, bolesti jetre, kronični reumatizam s išijasom, reumu glave. Prašak pomiješan s medom dobro je sredstvo za liječenje plućnih bolesti, a s vinom za grgljanje i bolesti zubnog mesa i grla. Suhi korijen bukvice u narodu se rabi za izazivanje povraćanja (emetik) kod raznih trovanja, a u obliku čaja kao detoksikant želuca, crijeva i jetre. Kod jake glavobolje pomažu suhi listovi koji se puše kao cigareta. Nisu poznate kontraindikacije.

ČAJ
Priprema: Kipućom vodom prelijemo bilje, poklopimo, pustimo da odstoji 15 minuta i procijedimo. Možemo zasladiti medom.

Uputa za uporabu: Pijemo svaki sat po 1 žlicu čaja.

Napomena: Prelijemo li bilje vinom, pijemo 3 puta dnevno po 1 čajnu žličicu poslije jela. Za vanjsku uporabu za ispiranje rana i pripremu obloga bilja treba tri puta više.

TINKTURA
Priprema: Korijen kratko prokuhamo u vodi, poklopimo, neka odstoji 15 minuta pa procijedimo.

Uputa za uporabu: Pola decilitra 3-4 puta dnevno.

Napomena: Moramo se pridržavati količine jer, ako je povećamo, izazivamo povraćanje.

PRAŠAK
Priprema: Suhi list i cvijet kratko meljemo u mlincu za kavu. Uputa za uporabu: uzimamo 3-4 puta dnevno na vrh noža ili miješamo s medom i vinom. piše