Ljeto na Večernjem

771

plazapl10 plaža za osobe s invaliditetom.

– Iako se Hrvatska svrstava u top turističkih destinacija, gledajući to iz perspektive osoba s invaliditetom još uvijek je ovo područje jedno od najneuređenijih- kaže pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak.

U Hrvatskoj se, prema informacijama pravobraniteljce za osobe s invaliditetom Anke Slonjšak, nalazi 11 plaža i kupališta koje imaju potpuno prilagođenu dostupnost osobama s invaliditetom.

Također postoji i  60 plaža i kupališta sa plavom zastavom, koje su djelomično prilagođene, odnosno dostupne osobama s invaliditetom.

U nastavku navodimo neke od plaža za osobe s invaliditetom.

1. Plaža Kostanj u Rijeci

Nalazi se na Kantridi u uvali Kostanj. Ima lift, rampu, moguća je pomoć dežurnog spasioca te postoji prilagođeni WC.

2. Gradska plaža Valkane u Puli

Omogućeno je kretanje po rampi u kolicima. Prema neslužbenim informacijama na Facebook-stranici ”Plaže za osobe s invaliditetom’, pristup automobilom je moguć a parkiralište je s plažom povezano rampama.

3. Ortopedska bolnica dr. Horvat u Rovinju

Omogućeno je kretanje po rampi na ležaju, pomažu dežurni fizioterapeuti, a postoji prilagođeni WC i garderoba, te sunčalište.

4. AC ”Straško” u Novalji 

 Na plaži Autokampa Straško nalazi se dizalica za spuštanje u more. Ima nekoliko pristupačnih WC-a i tuš. Na Facebook- stranici ”Plaže za osobe s invaliditetom” preporučuju je ljubiteljima kampiranja jer su i sanitarije prilagođene.

5. ”Kovačine” na Cresu

Još jedna od plaža koja se može preporučiti ljubiteljima kampiranja. Na Facebook-stranici ”Plaže za osobe s invaliditetom” ocjenjuju je kao jednu od najbolje prilagođenih. Ima lift za ulazak u vodu, a uz lift je omogućena pomoć spasilaca. Tuš na plaži je dostupan, a pristupačan je i WC koji je udaljen otprilike 100 metara.

5. Plaža Copacabana u Dubrovniku

Ima lift za osobe s invaliditetom koji omogućuje nesmetan prilaz moru. Također postoji parkiralište, a osobe koje iznajmljuju ležaljke spremne su pomoći.

6. Gradska plaža ”Punta” u Omišu 

Na Facebook-stranici ”Plaže za osobe s invaliditetom” ističu je kao pozitivan primjer. Autom se može doći na 60 metara od plaže, a parking je označen. Ocjenjuju da je pristup do mora u redu. Plaža ima dizalicu za ulazak u more, a WC prilagođen za invalide nalazi se u hotelu koji je 60 metara udaljen od plaže.

7. Gradska plaža u Crikvenici 

 Na plaži se nalazi lift, omogućena je pomoć dežurnog spasioca, a postoji i prilagođeni WC. – Kretanje u razini je bez prepreka, povezano rampama, navode na Facebook-stranici ”Plaže za osobe s invaliditetom”.

9. Plaža Žnjan u Splitu

Na plaži se nalazi dvostruka rampa za silazak u more. Uređen je parking od 10 mjesta, te pristupna staza koja povezuje parking i rampe. Plaža ima suncobrane, specijalna kolica za ulazak u more,  prilagođen sanitarni čvor, tuš, prilagođenu svlačionicu, te svakodnevnu ispomoć u vidu spasilačke službe. Također ima i lift za ulazak u more.

10. Plava plaža u Vodicama

Omogućen je pristup automobilom do plaže. Rampa za ulazak u more je po propisu, a pristupačna su dva prilagođena WC-a u blizini rampe, navodi se na Facebook – stranici ”Plaže za osobe s invaliditetom”.

Pravobraniteljica: Ovo područje jedno je od najneuređenijih

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak kaže da osobe s invaliditetom vrlo često nailaze na prepreke u području turizma.

– Iako se Hrvatska svrstava u top turističkih destinacija, gledajući to iz perspektive osoba s invaliditetom još uvijek je ovo područje jedno od najneuređenijih. Prema podacima Ministarstva turizma koje smo čuli na nedavnoj tematskoj sjednici Odbora za turizam hrvatskog sabora koja je bila na temu: “Koliko je (hrvatski) turizam dostupan osobama s invaliditetom” vidljivo je kako je neprilagođena turistička ponuda odnosno imamo vrlo mali broj objekata i turističkih sadržaja koji su uopće prilagođeni osobama s invaliditetom- napominje Slonjšak.

Ističe da je posebno sužen izbor koji se odnosi na kupanje djece i odraslih osoba s najtežim oblicima oštećenja. 

– Imamo destinacije gdje je smještaj zadovoljen, ali ne može se pristupiti moru ili ući u bazen, a gotovo su svi popratni sadržaji nepristupačni npr. wellnessi, bavljenje sportom, izleti brodovima i dr. – kaže pravobraniteljica. piše