Ljudi protiv prirode

410

pcelecNestanak divljih pčela ugrožava usjeve. Tim od 46 znanstvenika se pozabavio istraživanjem razloga nestanka divljih pčela, a zaključak njihove studije jest da su zbog toga ozbiljno ugroženi usjevi i oprašivanje biljaka u prirodi. Veliko istraživanje koje je provedeno na 40 usjeva i 600 polja diljem svijeta, na svakom od kontinenata, pokazalo je da nestanak divljih pčela ugrožava oprašivanje biljaka mnogo više nego što se prethodno pretpostavljalo.

Naime, pitome pčele nisu dovoljno agilni oprašivači te ne mogu nadoknaditi nestanak divljih, a među biljkama koje ovise o divljim oprašivačima se nalazi sve od rajčice preko kave pa do jagoda.

S obzirom da je oprašivanje potrebno za oko tri četvrtine globalnih usjeva, rezultati ove studije su ‘šokantni’, kaže Lucas Garibaldi s argentinskog sveučilišta u Rio Negru, koji je bio na čelu tima od 46 svjetskih znanstvenika. ‘Znamo da divlji insekti nestaju te se moramo snažnije posvetiti njihovu proučavanju. Zbog njihova nestanka ugroženi su usjevi diljem svijeta’, objasnio je medijima profesor Garibaldi.

Rezultate svojeg istraživanja su Garibaldi i ekipa objavili u ugledom znanstvenom časopisu Science. U članku ističu da divlje pčele bolje oprašuju biljke jer koriste više različitih tehnika oprašivanja, a i uspijevaju obići više pojedinačnih biljaka. Dodatna studija iz SAD-a je objavljena također u istom broju časopisa Science, u kojoj se pak vidi da je oko pola vrsta divljih pčela u Americi uništeno tijekom dvadesetog stoljeća. Studija je krenula s podacima koje je sakupio znanstvenik Charles Robertson između 1888. i 1891. u Illinoisu, prateći koji insekti – posebice divlje pčele – sudjeluju u oprašivanju usjeva. Danas se na istom području oko Carlinvillea može naći dvostruko manje vrsta divljih pčela. piše