Ljudska okrutnost

162

okrutnostNapušten i pretučen. Mještani danima mirno gledali kako psić u mukama umire na cesti. Zove se Duncan. Ima tri i pol mjeseca. Danima je ležao pokraj pruge u mjestu Mala Subotica pokraj Čakovca i umirao. Pun je parazita, rahitičan, a koža mu je u užasnom stanju.

Danima nije jeo. Tko zna koliko je udaraca dobio u svom kratkom životu. Ono što se sigurno zna jest da ga stanovnici Male Subotice danima gledali kako umire i nitko nije imao dovoljno suosjećanja da ga odvede veterinaru. No, čini se da je netko ipak suosjećao – umirućem stvoru netko je donio jastuk.

Položio ga je na mekano, valjda s mišlju da je smrt ljepša ako se umire na mekome. Bez obzira na samoću, snijeg, glad, bol…

Ipak, Duncan je preživio. Zasad. Prognoze nisu najbolje, ali volonteri Skloništa za životinje Čakovec kažu da će se boriti za njega. Tijekom noći dobivao je infuziju, a jutros je uspio sam pojesti nešto.

– Djevojke koje su ga pronašle zagrnule su ga šalovima, očajne, jer je bio hladan i zatvorenih očiju. Mislile su da je mrtav. Jedna ga je pogladila po glavi, a on je uzdahnuo. Tada su shvatile da je živ i odmah su krenuli prema veterinaru. Nadamo se da će se u potpunosti oporaviti i dobiti lijepi dom, mi ćemo dati sve od sebe da tako bude – kaže Aleksandra Hampamer, voditeljica azila.

Duncan će se vjerojatno izvući, dodaje, ali to je ponovno skrenulo pozornost na općinu Mala Subotica. Unatoč Zakonu o zaštiti životinja, koji propisuje da se svaka općina i grad mora imati sklonište za napuštene životinje ili sklopljen ugovor sa skloništem, ovdje to nije slučaj.

– To je jedina općina Međimurske županije koja nema sklopljen ugovor s azilom. Njihov komunalni redar i načelnik Općine redovito viču na građane i volontere skloništa kad prijavljuju da su pronašli napuštenu životinju, jer je zbrinjavanje životinja skupo. Na taj način se direktno krši Zakon, a u slučaju malog Duncana i Kazneni zakon Republike Hrvatske zbog zanemarivanja životinje s mogućim smrtnim ishodom – tvrdi Hampamer.

Načelnik općine, Vladimir Domjanić, priznaje kako nemaju sklopljen ugovor ni s jednim skloništem, ali tvrdi da uredno plaćaju zbrinjavanje svakog psa koji se pronađe u općini.

– Ma dajte, sigurno mi nismo jedini u županiji koji nemaju sklopljen ugovor. Cijena koju nam je azil ponudio je previsoka i zato ugovor nismo sklapali. Za zakon ne znam, taj propis da moramo imati azil ili sklopljen ugovor s nekim azilom, to mi zaista nije poznato – rekao nam je Domjanić. piše