Magična fontana: “Vilinska voda nas drži vječno mladima”

653

marija cazinVrelo muškarcima donosi brak, ženama mladost, ali oprez – rakija poništava učinak vode. Često pijem vodu s ovoga vrela. Iako imam 76 godina, osjećam se kao da mi je 15, kaže nam jedna od ‘korisnica’

Svaka žena koje popije vodu s ‘Cesarovca’ postane lijepa, dobra i zauvijek mlada. Ako pak muškarac popije vodi s ‘Cesarovca’, oženit će se Ogulinkom, govori legenda o Vrelu Cesarovcu, koje se nalazi u samom centru Ogulina.

Do njega dolazi čista i izvorska voda, ali ne bilo kakva, nego vilinska voda s izvora Zdiška u podnožju Kleka. Poznato je da je Klek čarobna planina na kojoj, osim vještica, ima i vila planinkinja. One su lijepe žene, odjeveno u bijelo sa sposobnošću da lete, dobre su i rado pomažu ljudima, a gdje su vile, ima i vilinske vode, a upravo ta voda i danas teče iz Vrela Cesarovac.

– Često pijem vodu na vrelu, kad god dođem u grad obavezno se ovdje osvježim i gucnem malo vode, a osjećam se kao da mi je 15 godina – rekla nam je Marija Cazin (76) iz Oštarija koja vodu iz Vrela pije već 60 godina.

Vedra Marija nam otkriva da se cijeli život njeguje umivajući se samo hladnom vodom, baš kao i njezina sugrađanka Đurđica Božićević (64).

– Voda je odlična, a doktor me nije vidio već deset godina.

Ogulinci, ali i brojni prolaznici rado zastaju kraj Vrela kako bi se osvježili izvorskom vodom i na trenutak predahnuli. Do njega je “skoknuo” i kršni mladić u naponu snage te s guštom “srknuo” malo izvorske vode.

– Često dođem ovdje, dok sam na poslu, onako uspuhan rado ‘skoknem’ i popijem malo ove vode koja je božanstvena. U braku još nisam, ali sam zaručen za jednu Ogulinku i vjerujem da me još samo jedna stepenica dijeli da mi se obistini legenda – osmjehnuo se Miodrag i odjurio dalje za poslom.

No kao u svim legendama, tako ni s ovom ne ide sve baš tako glatko, pa nam je direktorica ogulinskog Turističkog ureda Sonja Drašković otkrila i zamku.

– Magija vode poništava se čašicom ogulinske domaće šljivovice. Znači, ako bi muškarac nakon izvorske vode ‘trznuo’ rakiju, morao bi ponovno popiti vodu s vrela kako bi povratio moći vilinske vode. Kako nam je jedan iskusniji Ogulinac rekao, ovaj kraj je ranije bio jako dobro poznat po rodnim šljivama i šljivovici pa je trebalo dobro balansirati između rakije i vrela da se legenda obistini.

– Svaki dan pijem vodu s vrela kako bih održala mladolik izgled, a to svakako preporučujem svima – zaključila je Sonja.

Gotovo da i nije teško povjerovati u legendu jer su Ogulinke danas prelijepe i njegovane žene, zbog čega djeluju mlađima nego što jesu, a većina muškaraca koji su kušali vodu iz vrela doista su oženili Ogulinke. piše