Matičnjak

711

MATICNJAKBiljka koja vraća radost življenja. Francuski travar Maurice Messegue je rekao:

“Za mene je ova biljka kraljica svih stimulirajućih trava. Nespretnom ljubavniku, nemirnoj glavi porodice, ženama opterećenim problemima, očajnicima i onima što ih prati osjećaj poraza u životu savjetujem ovu čarobnu biljku koja obnavlja organizam, vraća snagu i radost življenja.“

Ova divna biljka ugodnog limunastog mirisa, srodnik je kadulje i lavande. Pčele ga vole, pa zbog toga i nosi ime matičnjak (lat. Melissa officinalis), a nazivaju ga i melisa, limunčica, čelinjak, limunka, maternjak, pčelinja metvica, rojevac i macina trava.

Matičnjak je jedna od malobrojnih biljaka koje su istovremeno ljekovite, mirisne, ukrasne, začinske, aromatične, medonosne i imaju industrijsku primjenu.

U liječenju je zastupljen i cijenjen od davnina.

Plinije ga je preporučivao za oči, Sveta Hildegarda za radost, Paracelzus ga je nazivao eliksirom života, a postoje bilješke da je i Shakespeareu bio omiljena biljka.

Ljekovito djelovanje matičnjaka

Izvedeno je više studija na temu djelovanja matičnjaka na stres, nesanicu i napetost, a sve su potvrdile njegovu učinkovitost.

U kombinaciji s valerijanom jednako je djelotvoran poput sintetskog lijeka za smirenje triazolama, ali za razliku od njega ne uzrokuje nuspojave.

Dokazano je da matičnjak pojačava koncentraciju i potiče bolje rješavanje tekstualnih i slikovnih zadataka.

Također se smatra da zbog antioksidanata, koji štite stanice tijela od oštećenja uzrokovanih oksidacijom, matičnjak pomaže i oboljelima od Alzheimerove bolesti da poboljšaju pamćenje i koncentraciju.

ESCOP (Europski znanstveni fitoterapijski komitet) službeno je odobrio oralnu upotrebu matičnjaka za napetost, nemir i razdražljivost.

Također je preporučio liječenje matičnjakom probavnih poremećaja kao što su grčevi, te lokalno za herpes na usni.

Matičnjak ima jaka antivirusna svojstva, skraćuje trajanje bolesti i smanjuje mogućnost recidiva.

Eterično ulje matičnjaka ima slično djelovanje kao sama biljka. Jako je cijenjeno i skupo, pa treba paziti da se ne radi o patvorini. Izvana se koristi razblaženo za masažu ili ublažavanje herpes simplexa.

Ljekovito djelovanje matičnjaka:

• pomaže kod depresije i stresa

• smanjuje glavobolje

• potiče miran san

• pomaže kod prekomjernog rada štitnjače

• smanjuje visoku temperaturu

• ublažava trudničke mučnine i menstrualne grčeve

• pomaže kod herpes simplexa

• povećava kreativnost i koncentraciju

Čaj od matičnjaka

Matičnjak možete koristiti kao čaj, uvarak, tinkturu ili integralnu otopinu ljekovitog bilja (SIPF). Za pripremu čaja od matičnjaka prelijte žličicu suhog bilja s dva decilitra vode. U jednom ispitivanju tijekom šest tjedana grupa studenata je pila čaj od matičnjaka, a druga grupa placebo.

Prva skupina je bila manje pod stresom i imala značajno bolje rezultate na testu, a djelovanje matičnjaka trajalo je i šest sati poslije ispijanja. Stoga, ako ste vi ili vaša djeca izloženi jačim mentalnim naporima – pijte čaj od matičnjaka.

Karmelićanska vodica

Jedan od najpoznatijih pripravaka od matičnjaka je svakako karmelićanska vodica. Njenu recepturu osmislile su časne sestre karmelićanke u Srednjem vijeku.

Pripisivana su joj i čudotvorna svojstva, tako da postoje zapisi iz 17. stoljeća o ljudima koji su doživjeli stotinu i više godina zbog redovite konzumacije tijekom doručka.

Bila je i ostala sredstvo za liječenje depresije, lupanja srca, migrene, napetosti, razdraženosti, straha i treme, slabog pamćenja, zamora, nesvjestice i noćnog gušenja, a možete je koristiti kao parfem i za masažu.

Recept

Sastojci:

• litra alkohola (vodka, rum, konjak ili brandy)

• 165 grama sušenih cvjetnih vrhova matičnjaka

• 40 grama nešpricane limunove korice

• 5 grama korijena anđelike

Ostavite u hladu dva tjedna, nakon toga dodajte:

• 65 grama korijandera

• 12,5 grama muškatnog oraščića

• 12,5 grama cimeta

• 1,5 gram klinčića

Ostavite još tjedan dana u hladu, nakon toga procijedite u tamnu bocu. Pijte jednu do dvije žličice dnevno.

Matičnjak za njegu kože

Matičnjak je zbog svojih antivirusnih svojstava vrlo popularan u kozmetici. Od njega se prave losioni, tonici, hidrolati, kreme i slično. Tonik i parna kupelj odlični su za njegu masne i problematične kože, a pogoduju i mješovitoj koži, jer hidratiziraju i vraćaju ravnotežu.

Za pripremu vlastitog osvježavajućeg tonika pomiješajte žličicu matičnjaka sa šalicom hamamelisa, ostavite da stoji tjedan dana. Zatim procijedite i koristite jednom dnevno.

Uzgoj i berba

Matičnjak se bere u doba cvjetanja početkom ljeta. Najbolje je sušiti cijelu biljku, pa zatim otkinuti listove da se ne izgube dragocjena ulja. Lako ga možete posaditi kod kuće, jer voli sve vrste zemlje. Otporan je na niske temperature i uspijeva na svim terenima do 100 m n/m.

Matičnjakom možete začinjavati bilo koje jelo u koje biste stavili limun. Obavezan je sastojak ljekovitih likera Benedictine i Chartreuse. piše