Mali psi za zlatno doba

733

Mali psi za zlatno doba. Psi su prekrasni prijatelji ljudima u svim fazama života. Samo zato što je netko stariji (i možda ne može ukrotiti psa kao što je Akita) nije razlog da ne uživa u psećem društvu. Oni pružaju društvo na način na koji niti jedan kućni ljubimac – i malo ljudi – može mjeriti. Pokretne i aktivne starije osobe također razumiju da je svakodnevna šetnja mnogima način da izađu iz kuće, vježbaju i upoznaju druge ljude.

Udomljavanje mirnog, već kućno uvježbanog starijeg psa iz skloništa dobar je način za pronalazak novog prijatelja. Psi vole starije vlasnike koji na posao ne odlaze u 8 sati ujutro i na kratko se vraćaju predvečer prije nego što krenu u grad. Mnoge su zrelije osobe većinu dana kod kuće i imaju vremena posvetiti se svojim ljubimcima.

Osim društva, psi donose i znatne zdravstvene prednosti. Briga oko psa zahtjeva šetanje, izlaske iz kuće te vas često vodi u park gdje se nalaze i drugi vlasnici pasa. Ovo su najveće prednosti koje donose psi zrelijim osobama;

  • Pas vas može održavati pri zdravoj pameti, tjerati na fizičku higijenu i pozitivno djelovati na vaše mentalno zdravlje. Studije pokazuju da vlasnici pasa pokazuju viši stupanj samodiscipline od onih koji nemaju pse.
  • Dvoje od pet starijih osoba koji žive sami (43%) i 46% onih koji imaju narušeno ili loše fizičko zdravlje, izjavili su da njihovi psi skreću pažnju od boli.
  • Kućni ljubimci održavaju zrele osobe aktivnim. Stariji od 50 godina trebali bi imati najmanje 2 sata umjerenih aerobnih vježbi (poput brzog hodanja) svaki tjedan ili oko 30 minuta u većini dana u tjednu. Šetanje sa psom upravo to omogućava.
  • Kućni ljubimci čine ljude društvenijima. Izolacija i usamljenost nikome na pada lako, a 65% starijih vlasnika pasa u novom istraživanju tvrdilo je da su im njihovi psi olakšali povezivanje s drugim ljudima.

Ako ste u mogućnosti birati, možete odabrati pasminu koja će idealno odgovarati vašem životnom stilu. Ako ste aktivnija osoba, možete odabrati aktivniju pasminu, dok manje aktivne osobe mogu odabrati psa koji će uživati u mirnom obiteljskom životu i društvu svog vlasnika.

Donosimo vam 5 najboljih pasmina za ljude u zlatnom dobu života.

  1. mali pasKovrčavi bišon

Preslatki mali kovrčavi bišon mala je pasmina koja teži između 3 i 5 kilograma. Potrebna im je umjerena tjelesna aktivnost kako bi bili sretni i zadovoljni, a to je upravo ono što starijim osobama odgovara.

  1. Cavalier King Charles španijel kavalir king charles

Poznati po svilenkastom, valovitom krznu, trebat će im redovna njega i četkanje. Ovi mali psi nisu pretjerano aktivni i imaju koristi od svakodnevnih šetnji i igara koje nisu pretjerano intenzivne. Kavaliri su odličan izbor za sve starije osobe željne stalnog društva.

  1. Francuski buldog

Francuski buldozi su kompaktni, mišićavi i srednje aktivni, ali ujedno su i među najpozitivnijim pasminama. Relativno su teški u odnosu na svoju visinu. Umjereno svakodnevno vježbanje sva je aktivnost koja je ovim psima potrebna. Skloni su zdravstvenim problemima, stoga treba biti oprezan kod kupnje ili udomljavanja psa.

  1. Shih tzu

Ovi su ljepotani relativno mali i nisu pretjerano teški. Relativno su zdravi i imaju dug životni vijek. Simpatični shih tzu može biti tvrdoglav, no nije pretjerano težak za trenirati.Ovi psi imaju prekrasno krzno koje će biti potrebno redovno četkati kako se ne bi petljalo te kako bi ostalo u najboljem mogućem izdanju.

  1. Toy pudla 

Pudle spadaju među najinteligentnije pasmine na svijetu te će vas sigurno zabaviti sa svojim idejama i humorom. Ovaj odani i privrženi lako uči nove stvari te se potpuno prilagođava raznim kućanstvima. Ovi psi mogu zahtijevati više aktivnosti, no radi svog nižeg stasa, ta aktivnost nije pretjerana. Toy pudla je najmanja varijacija ove pasmine te je poznata kao odličan kućni ljubimac.