Malo u kuhano vino…

439

cimetDeset razloga da cimet koristite svaki dan. Znanstvenici su u brojnim istraživanjima zabilježili pozitivan učinak cimeta na artritis, bolove u želucu, gastritis, giht, gljivične i bakterijske infekcije, dijabetes, lošu cirkulaciju, slabokrvnost …Cimet je popularan začin za pečenje i kuhanje, a znanstvenici su u mnogim istraživanjima potvrdili da je višestruko dobar za zdravlje. Ovo su neki razlozi zašto biste trebali cimet uključiti u svakodnevnu prehranu…

Ipak pripazite jer nije svaki cimet ljekovit. Pravi se cimet dobiva samo iz vrste Cinnamomum zeylanicum Nees, a vrlo sličan sastav ima kasija (kineski cimet).

1. Niži kolesterol. Samo pola žličice cimeta dnevno može sniziti LDL kolesterol. Možete ga umiješati u jogurt, jutarnju kašu od pahuljica ili puding.

2. Regulacija šećera u krvi. Nekoliko studija pokazalo da cimet ima moć regulacije šećera u krvi, odnosno utječe na njegovo snižavanje. Zato je izvrstan za osobe koje boluju od dijabetesa tipa 2. Isto tako potiče tijelo na prirodno trošenje masnih naslaga i smanjenje težine.

3. Gljivične infekcije. Cimet ima nevjerojatnu sposobnost spriječiti gljivične infekcije na koje ne djeluju ni medikamenti.

4. Rak. Jedna američka studija pokazala je da cimet smanjuje proliferaciju leukemije i stanica raka.

5. Ugrušci. Ovaj začin djeluje i protiv zgrušavanja krvi.

6. Artritis. Pacijentima iz jedne danske studije koji su uzimali pola žličice cimetova praha u kombinaciji sa žličicom meda svako jutro prije doručka značajno je olakšana bol uzrokovana artritisom, i to samo nakon tjedan dana. Nakon mjesec dana hodali su bez bolova.

7. Antibakterijski učinak. Cimet je zapravo prirodni konzervans pa kad se dodaje hrani usporava rast i razvoj bakterija.

8. Zdravlje mozga. Jedno istraživanje pokazalo je da miris cimeta potiče kognitivne funkcije i pamćenje.

9. E. coli. Istraživači sa sveučilišta u Kansasu otkrili su da se cimet bori protiv E. coli, bakterije koja se najčešće skriva u nepasteriziranim sokovima.

10. Nutrijenti. Začin je veliki izvor mangana, vlakana, željeza i kalcija. piše