Mislili ste da je kokosovo ulje zdravo?

455

studija kok uljeNovo istraživanje pokazalo kako nema dokaza da je bolje od drugih masnoća! Kokosovo ulje štetno je kao goveđi loj i maslac, tvrde američki znanstvenici.

To ulje sadrži zasićene masne kiseline koje mogu podići razinu “lošeg kolesterola”, stoji u smjernicama Američke udruge za srce.

Kokosovo ulje obično se prodaje pod oznakom zdrave namirnice i neki tvrde da su njegove masti bolje od ostalih zasićenih masnih kiselina.

AHA, međutim tvrdi da za to nema znanstvenih dokaza, piše u petak BBC.

Životinjske masti ili loj obično se smatraju štetnima za zdravlje, dok se biljna ulja, poput maslinovog i suncokretovog, drže boljim opcijama.

Teorija se temelji na tome koliko sadrže određene vrste masnoće, zasićenih masnih kiselina.

Konzumacija hrane bogate zasićenim masnim kiselinama može povisiti razinu “lošeg ili LDL kolesterola” u krvi, što može dovesti do začepljavanja žila i povećati rizik moždanog i srčanog udara.

Prema AHA-i, 82 posto masti u kokosu čine zasićene masne kiseline. To je više nego u maslacu (63 posto), goveđem loju (50 posto) i svinjskoj masti (39 posto).

Neki ljudi smatraju da kombinacija masnoća čini kokosovo ulje zdravim, no stručnjaci kažu da za to nema uvjerljivih dokaza.

Zato savjetuju da se ograniči unos zasićenih masnih kiselina, zamijenjujući neke od njih nezasićenim uljima biljnog porijekla, poput maslinovog i suncokretovog, piše BBC. piše