Mnogi nisu ni svjesni: Od samo jednog jela možete dobiti – rak

236

koi plaJelo je poznato pod nazivom koi pla, a taj jeftin obrok priprema se mljevenjem sirove ribe. No, problem nije u sirovoj ribi, već u parazitskim crvima koji često žive u njima.

Liječnik u Tajlandu pokrenuo je novu kampanju kojom pokušava spriječiti ljude da jedu lokalno jelo koje ih može ubiti. Potaknut smrtnim slučajevima svojih pacijenata, pokušava educirati ljude da postoje ogromne opasnosti od konzumiranja obožavane delikatese koja sadrži sirovu ribu, piše Express.  

Jelo je poznato pod nazivom koi pla, a taj jeftin obrok priprema se mljevenjem sirove ribe i miješanjem sa začinima i limunovim sokom te je osobito popularno u najsiromašnijoj regiji Tajlanda, Isaanu.  Jedu ga milijuni ljudi, a dokazano je kako može imati smrtonosnu nuspojavu – može uzrokovati pojavu raka jetre kod onih koji ga jedu.  Problem nije u sirovoj ribi, već u parazitskim crvima koji često žive u njima. Ti su paraziti toliko rasprostranjeni, a jelo toliko popularno, da je razina raka jetre u pokrajini Isaan bizarno visoka. U stvari, odgovorna je za oko 50 posto svih malignih oboljenja muškaraca u Isaanu, u usporedbi s pojavnosti raka jetre u svijetu kod muškaraca – koja iznosi 10 posto.

Riba od koje se spravlja koi pla lovi se u Mekongu, gdje je rak jetre rasprostranjen. Budući da se riba jede sirova, to znači da svaki put kad ju jedu lokalci gomilaju količinu parazita koji značajno povećava nastanak karcinoma jetre. 

Međutim, nije lako uvjeriti ljude da se podvrgnu testovima, kao što ih nije lako uvjeriti da ih njihovo voljeno jelo sasvim sigurno ubija ili im barem krati život za desetljeće do dva. Tradicionalno se odupiru promjenama, kao i jednostavnom načinu zaštite svog zdravlja – kuhanjem ribe, što dokazano ubija parazite, no i uništava toliko poznat okus. piše