Muška menopauza – istina ili mit?

422

muska menopauzaSimptome imaju mnogi muškarci u srednjim godinama, a ovo su rješenja. Muška menopauza češći je pojam za andropauzu.

Ona opisuje dobne promjene u muškim razinama hormona.

Ista skupina simptoma poznata je i kao nedostatak testosterona, nedostatak androgena i kasni početak hipogonadizma.

Muška menopauza uključuje pad proizvodnje testosterona kod muškaraca starijih od 50 godina. Često je povezana s hipogonadizmom. Oba stanja uključuju smanjenu razinu testosterona i slične simptome.

To nije samo pojačana briga o izgledu, promjena frizure, kupnja novog motocikla i sklonost mlađim ženama. Simptomi su mnogo dublji od toga, a započinju u samom tijelu, baš kao i kod žena.

Ipak, muška se menopauza razlikuje od ženske na nekoliko načina. Jedna stvar, ne proživljavaju je svi muškarci. Drugo, ona ne podrazumijeva potpuno isključivanje reproduktivnih organa. Međutim, seksualne komplikacije mogu nastati kao posljedica sniženih hormonskih razina.

Simptomi andropauze

Muška menopauza može uzrokovati fizičke, seksualne i psihološke probleme, koji se obično pogoršavaju starenjem. Simptomi su najčešće: niska energija, depresija ili tuga, smanjena motivacija, nisko samopouzdanje, poteškoće s koncentracijom, nesanica, povećana tjelesna masa, smanjena mišićna masa i osjećaji fizičke slabosti, ginekomastija ili razvoj grudi, smanjena gustoća kostiju, erektilna disfunkcija, smanjen libido, pa i neplodnost.

Također možete imati otečene ili osjetljive grudi, smanjenu veličinu testisa, gubitak dlačica i valunge. Niske razine testosterona u muškoj menopauzi povezane su i s osteoporozom. Ovo je stanje u kojem kosti postaju slabe i krhke. To su rijetki simptomi. Oni obično utječu na muškarce u istoj dobi kao i žene.

Tretiranje andropauze

Vaš liječnik može uzeti uzorak krvi za testiranje razina testosterona. Ako muški klimakterij ne uzrokuje teške tegobe ili ometa vaš život, vjerojatno ćete upravljati svojim simptomima bez liječenja. Najveća prepreka u liječenju može biti razgovor s liječnikom o vašim simptomima. Mnogi su ljudi previše uplašeni ili sramežljivi da bi razgovarali o seksualnim temama sa svojim liječnicima.

muska menopauza1

Najčešća vrsta liječenja simptoma muške menopauze je stvaranje zdravijih životnih navika. Na primjer, vaš liječnik vam može savjetovati da: jedete zdravo, redovito vježbate, dovoljno se naspavate, smanjite stres itd.

Ove životne navike od koristi su svim ljudima. Nakon usvajanja tih navika, muškarci koji imaju simptome muške menopauze mogu vidjeti dramatičnu promjenu u cjelokupnom zdravlju. Ako vas muči depresija, liječnik vam može propisati antidepresive.

Hormonska nadomjesna terapija još je jedna mogućnost liječenja. Međutim, vrlo je kontroverzna. Poput steroida koji pojačavaju performanse, sintetički testosteron može imati štetne nuspojave. Na primjer, ako imate rak prostate, može uzrokovati rast stanica karcinoma. Ako vam liječnik predloži hormonsku nadomjesnu terapiju, prije donošenja odluke procijenite sve pozitivne i negativne učinke.  piše