NA ANTARKTICI IZMJERENA NAJVIŠA TEMPERATURA IKAD

105

Oboren pet godina star rekord: ‘Ovaj dio planete se zagrijava jako brzo…’

(FILES) File photo taken on March 05, 2014 of the Argentinian Esperanza military base from the Brazilian Navy's Oceanographic Ship Ary Rongel in Antarctica. - Argentine Antarctica had its hottest day on record Thursday since readings began, the National Meteorological Service said. Temperatures climbed to 18.3 degrees Celsius (64.9 degrees Fahrenheit) at midday at the research station Esperanza base, the highest temperature on record since 1961, according to the meteorological service. (Photo by VANDERLEI ALMEIDA / AFP)

Istraživačka postaja na Antarktici izmjerila je najvišu temperaturu ikada na tom kontinentu, dok globalno zatopljenje izaziva sve veću bojazan od otapanja leda na južnome polu.

Baza Esperanza na sjevernom dijelu Antarktike izmjerila je 18.3 stupnja, najvišu temperaturu u povijesti, objavila je u petak Svjetska meteorološka organizacija (WMO).

“Ovo nije vrijednost koju bi inače povezali s Antarktikom, čak i ljeti. Njome je oboren rekord od 17.5 stupnjeva iz 2015.”, rekla je glasnogovornica WHO-a Clare Nullis u Ženevi.

“Antarktika je jedan od dijelova planeta koji se najbrže zagrijava. Puno slušamo o Arktiku, ali ovaj dio Antarktike se zagrijava jako brzo”, upozorila je.

Znanstvenici vjeruju da globalno zatopljenje izaziva otapanje toliko leda na južnom polu da je golema ledena ploča na putu da se raspadne. To bi kroz stoljeća moglo dovesti do dizanja globalne razine mora za najmanje tri metra.

“Količina leda koja se godišnje gubi iz antarktičke ledene ploče povećala se šest puta od 1979. do 2017.”, istaknula je Nullis i dodala da fotografije pokazuju pukotine u ledenjacima na kontinentu.

“Otapanje ledenjaka znači da smo u velikim problemima kada je riječ o rastu razine mora”; rekla je glasnogovornica WMO-a. Piše