Na proučavanju

513

staristapOtkriven gen kriv za starenje. Gen su slučajno otkrili tajvanski znanstvenici koji su proučavali bolesti jetre. Pokušavaju ga oživjeti prehranom bogatom antioksidansima.

Tajvanski su znanstvenici objavili su kako su otkrili gen povezan sa starenjem kod sisavaca, koji bi možda mogao imati utjecaja na produljenje ljudskoga životnog vijeka.

Stručnjaci Instituta za znanost na Sveučilištu Yang-Ming u Taipeiju slučajno su otkrili gen Cisd2 nastojeći u eksperimentima na miševima otkriti koji je gen povezan s rakom jetre.

Umjesto toga zamijetili su da osmotjedni laboratorijski miš prebrzo stari nakon što su ga lišili gena Cisd2. Kod miša su potom zamijetili pojavu sijedih dlaka, gubitak tjelesne mase te gubitak mišićne i koštane mase.

Znanstvenica Tsai Ting-fen izjavila je kako zajedno s kolegama namjerava nastaviti proučavati na koji način ponovno oživjeti gen Cisd2 uz pomoći prehrane bogate antioksidansima i na druge načine.

“Ni u kojoj varijanti nije pogrešno u prehranu uključiti puno voća i povrća”, rekla je. Otkriće tajvanskih znanstvenika objavljeno je u svibanjskome izdanju stručnoga časopisa Genes and Development. piše