Nada za paralizirane ljude

102

nada paraliziraniTisuće bolesnika s paraliziranim udovima moglo bi dobiti novu priliku za normalan život otkrićem revolucionarnog postupka presađivanja živaca s mrtvih donatora. Liječnici koji istražuju tu tehniku kažu da je već dokazano da vraća osjećaj i mobilnost u ruke u roku od nekoliko mjeseci.

Do sada je proveden postupak na 24 bolesnika sa složenim ozljedama živaca kao dio novog svjetskog ispitivanja. Prije toga, jedina mogućnost, ako je živac bio toliko oštećen da se nije mogao oporaviti, bila je presaditi živčano tkivo preuzeto s drugih mjesta u tijelu pacijenta, primjerice iz nogu.

“Ovaj mi je tretman vratio život!”

Ali, presađivanje zahtijeva složenu operaciju na dvama područjima istog pacijenta i ostavlja neugledne ožiljke, ukočenost i često bol u tretiranim područjima. Nova metoda uključuje samo jedan rez i veću vjerojatnost oporavka.

Jedan od prvih bolesnika koji su je koristili, kaže kako je operacija obnovila njegovo držanje. Peter Smith (58) podvrgnut je postupku u proljeće ove godine, nakon što je prošle godine izgubio osjećaj u lijevoj ruci uslijed prometne nesreće u kojoj je slomio obje ruke.

Operacija je brza i jednostavna

S novim postupkom uzima se kompletan dio živčanih stanica od pokojnog donatora i koristi se za “premošćivanje” dvaju krajeva pacijentova prekinutog živca. Iako transplantiran živac ne funkcionira kao normalan, on djeluju kao skela koja potiče pacijentov vlastiti živac da raste, i to u prosjeku od jedan milimetar svaki dan.

Prvi dio postupka je liječenje doniranog živca enzimima kako bi se uklonio otpad iz donatora, smanjujući tako rizik da će tijelo odbiti strani živac. Dio se nakon toga sterilizira i zamrzava. Donatorski živac se potom reže na dužinu koja je potrebna za premošćivanje praznine u prekinutom živčanom sustavu pacijenta.

Prirodno porozna priroda donatorskog živca potiče oba kraja pacijentova živca na rast. Kirurzi kažu kako bi ovo otkriće moglo pomoći tisućama ozlijeđenih pacijenata, piše Daily Mail.

“Ovaj novi postupak omogućuje nam rekonstrukciju složenih ozljeda gdje postoji gubitak živaca, nakon čega se pacijentima vraća osjet i kretanje. Operacija je brza i jednostavna i ne zahtijeva opću anesteziju”, kaže dr. Dominic Power.  piše