Namirnice koje nikada ne biste trebali zamrzavati

299

ne zamrzavatiPostoje pravila kad je riječ o zamrzavanju hrane. Neke namirnice nikada se ne bi trebale naći u zamrzivaču. Gotovo da i nema obitelji koja u svom zamrzivaču ne “čuva” neke namirnice, sezonsko povrće, meso, višak hrane koji se nije pojeo…

Ali postoje pravila kad je riječ o zamrzavanju hrane. Neke namirnice nikada se ne bi trebale naći u zamrzivaču..

Evo koje…

Jogurt

Ako vas je ponijela euforija oko sniženja i naletjeli ste na ekstra jeftine jogurte koje biste kupili u većoj količini i zamrznuli za kasniju uporabu, nemojte. Struktura jogurta će se promijeniti, sastojci će se odvojiti i neće biti kao izvorni proizvod ma koliko miješali i pokušali ih iznova sjediniti. Ovo jednostavno nije namirnica koju biste trebali zamrzavati. Kupite točno onoliko koliko možete pojesti do isteka roka valjanosti. 

Majoneza

Isti razlog kao i s jogurtima, majoneza nije namirnica za zamrzavanje. I njezina će se struktura izmijeniti. Ako ste ipak željni provjeriti, uvjerit ćete se da ćete nakon odmrzavanja dobiti samo “bućkuriš” s masnim grudama koji nećete željeti jesti. 

Krastavci

Krastavci sadrže dosta vode. Iako vam se može učiniti da je dobra ideja zamrznuti ih dok im je sezona i na taj ih način sačuvati ih za zimske mjesece, moramo vas upozoriti da to i nije dobra ideja. Voda u krastavcima zamrzavanjem će se kristalizirati, a nakon odmrzavanja krastavci će biti gnjecavi. 

Kečap

Svježe pripremljen umak ili sok od rajčice možete zamrznuti, no kečap ima zaista dug rok trajanja. Oko dvije godine, ovisno o proizvođaču. Nema potrebe da eksperimentirate sa zamrzavanjem kečapa, on će dosta dugo trajati i bez toga. 

Neko svježe voće, poput lubenice, isto nije pogodno zamrzavati iz istog razloga kao što je slučaj s krastavcima, no ako imate plan lubenicu koristiti u blenderu za pripremu smoothieja, onda vas promjena strukture ovog voća ne bi trebala smetati. piše