Ne diraj taipana

117

taivanKobna pogreška vremešnog penzionera. U dnevnom boravku je lopatom pokušao ubiti jednu od najotrovnijih zmija na svijetu. Australac je umro tjedan dana nakon što ga je jedna od najotrovnijih zmija na svijetu ugrizla u njegovu domu na tropskom sjeveroistoku zemlje, objavili su dužnosnici u utorak.

David Pitt (77) bio je u dnevnom boravku u gradu Cairnsu kada ga je ugrizla zmija dok ju je pokušavao ubiti lopatom.

Bolničari su ga reanimirali i dali mu protuotrov te ga u kritičnom stanju prebacili u bolnicu. Nekoliko je dana bio na intenzivnoj skrbi, ali je u ponedjeljak podlegao ozljedama.

Navodno se radi o 1,5 metara dugom obalnom tajpanu, jednoj od najotrovnijih zmija na svijetu čiji ugriz, ovisno o količini ubrizganog otrova i fizičkom stanju žrtve, može ubiti čovjeka i za pola sata. Ako se nakon ugriza ove zmije ne pruži medicinska pomoć, smrtnost kod ljudi iznosi 100 %, kao i kod bliskog afričkog rođaka obalnog tajpana, crne mambe. Prema procjenama znanstvenika, obalni tajpan ima dovoljno otrova da ubije čak 50 odraslih osoba.

Smrtni slučajevi od ugriza zmije rijetki su u Australiji, unatoč tome što ondje živi 20 od 25 najopasnijih zmija otrovnica. piše