Ne jedite ih prije toga!

263

plodovioOrašasti plodovi jako su zdravi, a uz ovu caku najviše ćete izvući iz njih. Prednost uvođenja orašastih plodova i sjemenki u svakodnevnu prehranu (bez soli, meda ili prženja) je dokazana. Ovi hranjivi plodovi bogati su proteinima i sadrže čak 80 posto nezasićenih masti.

Značajan su izvor vlakana, minerala (bakar, magnezij i kalij) te vitamina kao što su folna kiselina, niacin, vitamin E i B6, te antioksidanasa. Zahvaljujući svemu nabrojanom, orašasti plodovi mogu pomoći u zaštiti od visokog kolesterola, srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2 te kontroli težine.
Ali da biste poboljšali učinke i da bi ih tijelo lakše apsorbiralo, a okus im ostao isti, neki stručnjaci kažu da orašaste plodove trebate podvrgnuti tzv. procesu aktivacije, odnosno prije konzumiranja potopiti u vodu i potom opet osušiti.
Poklonici uvjeravaju kako da orašaste plodove i sjemenke mogu jesti bez osjećaja težine u želucu, pogotovo ako već imaju probavnih problema, poput sindroma iritabilnog crijeva, celijakije ili Crohnove bolesti.
Proces aktivacije orašastih plodova Aboridžini rade već tisućama godina, a trend se odnedavno proširio po australskim trgovinama zdrave hrane.
Sastoji se od namakanja plodova u slanu vodu na sobnoj temperaturi na 24 sati, a potom ispiranja i sušenja pečenjem ili stavljanjem u pećnicu na nisku temperaturu.
Za konzumente orašastih plodova, poput vegetarijanaca, kojima su oni glavni izvor proteina i vitamina, aktivacija će izvući najviše iz plodova.
‘Kad potopite sjemenke, uključujući orašaste plodove, u vodu, događaju se dva fenomena: ispiru se molekule koje otežavaju probavu i aktivira se proces klijanja, tako da se smanjuje količina škroba i vlakana, dok se povećavaju proteini i vitamini’, objašnjava dr. Caroline Orfila, izvanredna profesorica nutricionizma na Sveučilištu Leeds.
‘Zbog toga je sjemenke koje klijaju lakše probaviti od onih sirovih.’
Određeni orašasti plodovi i sjemenke, kao što su indijski oraščići i bademi, zapravo su otrovni u potpuno neobrađenom stanju.
Dr. Orfila savjetuje da plodove uvijek kupujete iz provjerenih izvora jer mnogi mogu imati gljivice. Pohranite ih na hladnom, tamnom i suhom mjestu, te koristite samo do navedenog roka trajanja. Također je protiv branja orašastih plodova ili sjemenki s drveća ili grmlja. ‘To je poput, skupljanja gljiva, najbolje prepustiti stručnjacima.’
Ako proces aktivacije radite kod kuće, operite orašaste plodove, koristite čistu vodu i jedite tek dan kasnije.
‘Posljednji veliki incident s bakterijom E.coli u Europi (Njemačka) dogodio se kao rezultat klijanja sjemenki u zagađenoj vodi’, upozorava dr. Orfila.

Kako aktivirati orašaste plodove i sjemenke

Napunite veliku posudu vodom, tako da prekrije orašaste plodove koje planirate aktivirati. U vodu stavite običnu kuhinjsku sol i miješajte dok se potpuno ne otopi. Potom u vodu stavite plodove i ostavite da odstoje. Na kraju ih stavite u cjedilo i isperite tekućom vodom.
Raspodijelite ih ravnomjerno u posudu za pečenje tako da se ne preklapaju. Sušite plodove u pećnici na najnižoj mogućoj temperaturi – ne višoj od 65 stupnjeva – te povremeno okrećite.
Lješnjaci, kikiriki i pinjoli
1 žličica soli po šalici plodova
Namačite između sedam i 12 sati
Sušite između 12 i 24 sata
Indijski oraščići
1 žličica soli po šalici ploda
Namačite između tri i šest sati
Sušite između 12 i 24 sata Bademi
1 žličica soli po šalici ploda
Namačite između 12 i 24 sata
Sušite između 12 i 24 sata
Orasi
Pola žličice soli na šalicu oraha
Namačite između sedam i 12 sati
Sušite između 12 i 24 sata
Sjemenke suncokreta
2 žličice soli na šalicu ploda
Namačite između sedam i 10 sati
Sušite 12 sati
Sjemenke bundeve
2 žličice soli po šalici
Namačite između sedam i 10 sati

Sušite 12 sati, piše