„Ne prestajemo se igrati jer ostarimo, već (o)starimo jer se prestanemo igrati“

628

Polaganost’ premijerno u izvedbi ‘seniora’ Doma za starije Centar

Ne prestajemo se igrati jer ostarimo, već (o)starimo jer se prestanemo igrati“, davno je ustvrdio slavni irski dramatičar G. B. Shaw, a upravo kazališnu igru, odnosno glazbeno-scensku predstavu ‘Polaganost’ premijerno donosi ESF-projekt ‘Smijeh je lijek‘, koji kao program za aktivne umirovljenike radi poboljšanja kvalitete njihova života producira Binocular teatar. Provevši u dvije godine više od 250 aktivnosti za isto toliko predstavnika treće dobi, između ostalog terapeutskog tai chi vježbanja, dramskih predstava i radionica, stručnih istraživanja te snimanja dokumentarnog filma, Binocular teatar sada je ostvario i uspješnu suradnju sa zagrebačkim Domom za starije osobe Centar.

Tako će njihovi štićenici, nakon višemjesečnog rada i proba s autorsko-stručnim timom, prvi put ovog utorka 21. prosinca s početkom u 16:30 stati pred publiku te premijerno izvesti kazališni komad ‘Polaganost’, u kojem se isprepliću njihove osobne priče s dijelovima poezije i dramskog teksta Stjepana Komesa ‘Uz šalicu kave’ iz knjige ‘Život u staračkom domu’ te lirskih sekvenci Dobriše Cesarića i Antuna Šoljana.

Svoje mjesto na kazališnim daskama, odnosno glumačke role u predstavi izborili su redom umirovljenici: Magda Badovinac, Zlatan Marmelić, Hermina Hruškar, Zdenka Kopajtić, Jelena Zvonarek, Zlatna Polojac Belavić, Ivica Kraljić, Katica Poje, Darko Domić i Slavica Butković.

Predstava je nastala tehnikom dosjećanja, na način da se zrelije osobe prisjećaju doživljaja iz prošlosti u cilju oživljavanja osjećaja na vlastitu vrijednost, identitet te životne situacije koje su ih izgradile u osobe kakve su danas te da afirmativno i asertivno komuniciraju s drugim osobama zrele dobi.

Režiju potpisuje Borna Armanini, za dramaturgiju je zadužena Ivana Gudelj, dok je autor glazbe za pjesmu ‘Na kraju godine’, kao i korepetitor Allan Sitar.

Dizajn i vizualni identitet predstave povjeren je Gabrijeli Farčić, tehničku je podršku pružio Siniša Popović, a glazbeni obol dale su i operna pjevačica Ljiljana Čokljat, korepetitorica Ana Krajnović te trubačica Vera Pfaff.

Premijera će se održati u skladu sa svim važećim epidemiološkim mjerama, broj mjesta je zbog istih ograničen, a za slobodan ulaz potrebna je covid potvrda ili negativan nalaz PCR-testa ili brzog antigenskog za posljednjih 48 sati.

Sljedeće izvedbe novopečene predstave ‘Polaganost’ očekuju se u nadolazećim zimskim mjesecima, i to s gostovanjima u drugim zagrebačkim Domovima za umirovljenike.

GODINE SU SAMO BROJ – TREĆA DOB U (KAZALIŠNOJ) AKCIJI

piše Mira Čokić