Nezadovoljni prijedlogom

139

tvzVlada odbila umirovljenike. ‘Socijalno ugroženi građani neće plaćati manju TV pretplatu.’

Ured za sprječavanje pranja novca pokazuje vrlo dobre rezultate u sprječavanju sumnjivih novčanih transfera, zbog čega je dobio pohvale Europske komisije, istaknuo je ministar financija Boris Lalovac na današnjoj sjednici Vlade na kojoj je prihvaćeno izvješće o radu Ureda u prošloj godini. Ured postiže jako dobre rezultate u sprječavanju, primjerice, ulaganja iz pojedinih inozemnih off-shore kompanija i kupovanja nekretnina u Hrvatskoj preko raznih nezakonitih izvora novaca, rekao je Lalovac.

Također je spomenuo krađe identiteta i računalne prijevare, pogotovo u bankarstvu, gdje se građanima i pojedinim institucijama ulazilo u račune i “skidao” novac.

Prema izvješću, zbog sumnje u pranje novca i financiranje terorizma Ured je lani obradio 3125 transakcija i izdao 46 naloga za privremenom blokadom u iznosu od 52,5 milijuna kuna. Zbog sumnje u pranje novca povezane s korupcijom analizirao je transakcije 149 fizičkih i 18 pravnih osoba, vrijedne nešto manje od 59 milijuna kuna.

Vlada je danas dala negativno mišljenje na prijedlog Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) da se socijalno najugroženijem dijelu stanovništva plaćanje RTV pristojbe prepolovi.

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić rekla je da, iako Vlada podržava namjeru HSU-a da se poboljša materijalna situacija tog dijela stanovništva, predloženo rješenje nije dovoljno precizno. Nisu dovoljno precizno uređeni ni načini snižavanja visine pristojbe niti status vlasnika prijemnika, jer trenutno preko 300.000 građana gleda programe radija i televizije mimo plaćanja pretplate, objašnjava ministrica.

“Stoga predlažemo doradu zakona tako da se prati i prihodovna strana HRT-a, te da se u cjelovitim izmjenama Zakona o HRT-u nađe rješenje za moguće smanjenje plaćanja pristojbe po socijalnim razredima, a istovremeno da se ne ugroze osnovne funkcije HRT-a kao javnog servisa građana”, kazala je Zlatar Violić. Vlada je također donijela odluku da se 12. listopada održe prijevremeni izbori za župana i zamjenike župana Sisačko-moslavačke županije, te općinskog načelnika i zamjenika općinskog načelnika Općine Čeminac. piše