Nije tako očito

541

muskoRani simptomi najčešćeg raka kod muškaraca. Rak pluća posebno je opasan oblik raka s relativno malom stopom preživljavanja u razdoblju od pet godina nakon što je dijagnosticiran. Ovo je najčešći oblik raka kod muškaraca, a sve se češće javlja i kod žena. Kako uočiti prve simptome i povećati šanse za preživljavanje?

Pušenje je glavni uzrok raka pluća – 80 posto oboljelih žena i 90 posto oboljelih muškaraca bili su pušači. No, rad u određenim industrijama je također faktor rizika. I pasivno pušenje povećava rizik od obolijevanja za 20 do 30 posto. Izlaganje radonu (bezmirisni plin koji se najčešće može naći u podrumima), uraniju, metalnoj prašini, siliciju ili azbestu, također povećava šanse za pojavu raka pluća. U rijetkim slučajevima rak pluća se javlja i kod osoba koje nikad nisu pušile, niti su bile izložene pasivnom pušenju i drugim toksičnim supstancama. Ovo je češće slučaj kod žena nego kod muškaraca. Liječnici misle da je ovo posljedica djelovanja hormona. Rak pluća se javlja kad dođe do abnormalnog rasta stanica u jednom ili oba plućna krila. Abnormalne stanice se reproduciraju brže od normalnih, pa dolazi do formiranja kvržica, odnosno tumora.

Simptomi

Problem je što simptoma u ranoj fazi bolesti često nema, odnosno oboljeli ih ne pripisuju ozbiljnoj bolesti. Simptomi slični prehladi, gripi i infekciji koji traju duže nego bi trebali, mogu biti rani znak raka pluća. Neka istraživanja pokazuju da među rane simptome spada i promjena raspoloženja i depresivnost.Zadebljanje vrhova prstiju i bol koju zna pratiti natečenost, crvenilo i toplina također su mogući simptomi početne faze raka pluća.Kašljanje je uobičajeni simptom. To je obično novi kašalj koji ne prolazi ili onaj koji već postoji, ali se pogoršava. Može doći i do iskašljavanja krvi i boli u prsima. Zbog lošeg stanja pluća razvija se bronhitis ili druge respiratorne infekcije, pa se čuje pištanje ili osjeti česta zadihanost. Oboljeli od raka pluća su zbog nedostatka kisika neprestano umorni, a mnogi osjete i bol u prsima. Kod muškaraca može doći i do rasta jedne ili obje dojke.Kod nekih osoba koje uopće nemaju simptome rak se može otkriti tijekom neke druge pretrage. Kod njih je možda jedini simptom bolesti nagli gubitak tjelesne težine.

Tipovi raka
Karcinom pluća dijeli se u dvije glavne podvrste:
– karcinom malih plućnih stanica
– karcinom velikih plućnih stanicaKarcinom malih plućnih stanica
Ova vrsta tumora brzo raste, agresivnija je i češće metastazira, odnosno lakše se širi na druge organe. Zbog toga je prognoza lošija. Oboljeli su većinom pušači, a od sveukupnog broja oboljelih, između 13 i 20 posto oboli od ovog oblika raka pluća. Kad se otkrije, bolest je uglavnom već uznapredovala.
Karcinom velikih plućnih stanica
Najveći broj oboljelih ima ovaj tip raka pluća. Raste i širi se sporije, pa još uvijek postoji mogućnost kirurškog odstranjivanja. I ovdje najčešće obolijevaju oni koji su pušili ili su dimu cigareta bili izloženi kroz pasivno pušenje.

Prognoze
U pet godina nakon što je dijagnosticiran, ako se u tom trenutku rak nije proširio s pluća na druge organe, stopa preživljavanja iznosi 49 posto. Problem je što se rak pluća rijetko otkriva u ranoj fazi. Ako se u trenutku dijagnosticiranja rak proširio na druge organe, u sljedećih pet godina stopa preživljavanja iznosi tri posto. Dakako, svaka osoba je specifičan slučaj tako da su iznimke moguće.
Izbjegavanje pušenja i rizičnih zanimanja najlakši je način prevencije raka pluća. piše