Nova neobična studija tvrdi da je rizik za moždani udar nekako povezan s naborima u ušnoj školjci

562

naboranost usiAko imate tzv. Frankov znak, veće su vam šanse za moždani udar. Izraelski znanstvenici primijetili su čudnu stvar. Naime, oni tvrde da ako imate dijagonalne nabore u ušnoj školjci, imate veći rizik za moždani udar.

Ispitujući 241 pacijenta sa pretrpljenim moždanim udarom, utvrdili su da više od tri četvrtine ima takozvani Frankov znak, odnosno dijagonalne nabore u uški.

Smatra se da začepljene arterije, za koje se zna da povećavaju rizik moždanog udara, vode slaboj opskrbi krvlju do ušne školjke. To smanjuje elasticitet i vodi vidljivim naborima. Izraelski znanstvenici misle da bi liječnici trebali uzeti u obzir nabore u vanjskom uhu i dodati ovaj znak listi klasičnih faktora za predispoziciju nastanka moždanog udara.

Od 88 pacijenata, njih 78 imalo nabore

Neki slavni ljudi imaju više nabora u vanjskom uhu, Steven Spielberg, Mel Gibson. U istraživanju objavljenom u American Journal of Medicine, znanstvenici pišu da je od 88 pacijenata koji su imali moždani udar, njih 78, znači 88 posto, imalo dijagonalne nabore u ušima.

Frankov znak dobio je naziv prema američkom liječniku Sandersu T. Franku, koji je 1973. godine primijetio da su nabori u školjci uha uobičajeni kod pacijenata koji imaju anginu pektoris. Uz teoriju da su nabori pokazatelj začepljenih arterija, druga je mogućnost da su znak ubrzanog starenja.

Potrebno je još strudija da bi se utvrdila točnost

Naborane ušne školjke nisu jedini vidljivi indikator potencijanih zdravstvenih problema. Drugi znak da osoba ima povećan rizik srčanih bolesti i moždanog udara je povlačenje linije kose ili mjestimična ćelavost. To vrijedi za oba spola iako je češće kod muškaraca.

Trbušno salo također pokazuje povećan rizik pa čak i ako je osoba inače mršava. Ova nova studija sugerira i povezanost Frankovog znaka sa povećanim rizikom moždanog udara ali, naravno, potrebno je još studija da bi se utvrdila točnost procjene, piše The Daily Mail. piše