Nova studija sugerira da bismo, testirajući njuh, mogli otkriti pojavu Parkinsona 10 godina prije simptoma

128

parkinston njuhKada govorimo o osjetima, njuh se često zaboravlja sve dok nam ne zamiriše nešto neugodno.
Novo istraživanje sugerira da bi se ovaj, u medicini, podcijenjeni osjet mogao koristiti da nam pomogne prepoznati Parkinsonovu bolest i to deset godina prije pojave očitih simptoma drhtavice i ukočenosti.

U studiji koja je objavljena online na stranici Neurology, znanstvenici kažu da su napravili test kojim se može izmjeriti nečiji osjet mirisa koji može pomoći ranijoj dijagnozi i tretmanu ove bolesti. Otkrivena veza između slabijeg osjeta mirisa i Parkinsonove bolesti bila je veća kod muškaraca iako znanstvenici ne mogu reći zašto.

Rizik postoji za one sa slabijim njuhom

Parkinson je neurodegenerativna bolest mozga kojoj nema lijeka i nismo niti sigurni što je izaziva. Prijašnje su studije pokazale vjerojatnost Parkinsonove bolesti za oko četiri do pet godina nakon što osoba izgubi njuh, kaže autor studije Honglei Chen.

“Naša studija pokazuje da je moguće rizik ustanoviti i puno ranije.” Testiranje je trajalo desetak godina i provedeno je na oko 2500 osoba. Osobe koje nisu načinile dobar test na osjete mirisa vjerojatnije će u budućnosti oboljeti od Parkinsona nego oni sa dobrim ili osrednjim njuhom.

Veza je najjača kod muških bijelih osoba

Veza je najjača kod bijelih muških osoba. Ova veza ostala je i kada se uzelo u obzir i druge faktore kao pušenje, pijenje kave i ozbiljnije povrede glave. Iako ne postoji lijek, postoji cijeli niz tretmana da se smanje simptomi koji uključuju tresavicu ruku, glave, nogu, lica i vilice, ukočenost ruku, nogu ili tijela, usporene pokrete i slabu ravnotežu i koordinaciju pokreta.

Nema ni laboratorijskog testa da se dijagnosticira bolest i liječnici ne mogu znati prije nego li se pojave simptomi. A to je tek nekoliko godina nakon što je bolest počela izazivati neurlošku štetu koja otežava liječenje. Neće se kod svakoga tko zabilježi loše rezultate na testu mirisa razviti bolest. Samo brojke su dovoljno čvrste da se može reći da korelacija nije slučajna i znanstvenici žele dalje istraživati što je uzrokuje.  piše