Nova studija tvrdi da masna hrana ima prilično devastirajući učinak na dječji mozak

82

mstiPotiče depresiju i Alzheimer. Ekscesne količine šećera i masti iscrpljuju količine reelina. Nova studija upozorava da masna hrana ometa razvoj dječjeg mozga i drastično povećava rizik mentalnih bolesti i Alzheimera, prenosi The Daily Mail.

Jučer je u časopisu Molecular Psychiatry objavljeno da ekscesne količine šećera i masti iscrpljuju količine proteina reelina koji treba neuronima za povezivanje.

Bez reelina, moždane funkcije se usporavaju, ometajući bihevioralnu fleksibilnost i pamćenje. Niske vrijednosti reelina povezane su sa vrlo visokim rizikom nastanka Alzheimera u kasnijem životu. Pokus na miševima pokazao je da su se za samo četiri tjedna uzimanja masne hrane i puno šećera, funkcije mozga počele su usporavati.

Prefrontalni korteks osjetljiv na traumu i stres

Oštećenja na mozgu javila su se ranije nego što su se miševi počeli debljati. A nastala šteta bila je puno veća kod miševa adolescenata nego kod odraslih miševa. Za razliku od drugih dijelova mozga, prefrontalni korteks, dio mozga vezan za donošenje odluka, osobnost, kontroliranje socijalnog ponašanja i planiranje složenih radnji, nije posve razvijen do rane odrasle dobi, objašnjavaju znanstvenici.

Zbog toga je taj dio mozga iznimno osjetljiv na traumu, stres i zloupotrebu lijekova. Kod mozga koji zdravo funkcionira, neuroni proizvode protein reelin. Reelin regulira veze između neurona, dozvoljavajući da one budu jače ili slabije, prema potrebi.

Važna kontrola nad prehranom djeteta

Znanstvenici su dosta zabrinuti jer je adolescentsko doba vrijeme kada apetit raste, a djeca imaju više slobode da jedu što žele. Iznimno je važno baš u ovom periodu života djeteta imati kontrolu nad prehranom i ona mora biti dobro izbalansirana.

Otkriće ove povezanosti moglo bi pomoći objasniti kako su nezdrava hrana i pretilost povezani sa nastankom neuropshijatrijskih i neuroloških stanja. Neodostatak reelina pojavljuje se i kod šizofrenije i Alzheimera. Reelin je ključan za regulaciju normalnih funkcija mozga i vrlo je ranjiv na negativne efekte nezdrave prehrane. Nije čudno što znanstvenike jako brine kakav loš potencijalan utjecaj poremećaj vrijednosti tog proteina može imati na ljudsko zdravlje. piše