O daaaa

306

menopI ONA stari! Promjene koje se s godinama događaju ‘tamo dolje’. Sve stari, pa tako i vagina. Saznajte kako se mijenja s godinama, a koji put uzmite malo ogledalo i ‘škicnite’ stanje. Ako niste tip žene koja redovito ‘škica’ svoju vaginu, onda vjerojatno ne znate da ona, baš kao i ostatak tijela, s godinama stari. Svaka žena i svaka vagina su drugačije, no ovo su promjene koje možete očekivati s godinama.

U 30-ima

Žene koje u ovom razdoblju koriste kontracepcijske pilule mogu osjetiti suhoću vagine. To se najvjerojatnije događa zato što pilule zaustavljaju ovulaciju, što bi moglo ograničiti prirodno podmazivanje.

Trudnoća i porođaj također imaju veliki utjecaj na vaginu, a neke od promjena su iznenađujuće. Na primjer, neke žene mogu na vagini dobiti proširene vene, a sve to zbog težine maternice tijekom trudnoće. Te nabrekle krvne žile češće su u kasnoj trudnoći i odmah nakon poroda. Hormoni u trudnoći mogu promijeniti i boju spolovila, tako da se ne brinete ako ona postane tamnija.  

Zbog svoje elastičnosti i bogate opskrbe krvlju sve te promjene se mogu ubrzo vratiti u normalu nakon poroda. Međutim, zbog silnog napora pri porodu mogu se pojaviti oštećenja mišića i živaca.

U 40-ima

Ako ste redovito tijekom godina uklanjali dlačice, u 40-ima biste mogli početi primjećivati posljedice stalnog depiliranja ili brijanja i to u obliku pigmentacije i drugih promjena na koži. Dlake se na tom području sada pomalo stanjuju, a to može biti, kažu stručnjaci, zbog pada estrogena.

Taj pad estrogen signalizira predmenopauzni prijelaz koji će vjerojatno početi u ovom desetljeću ako uzmemo u obzir da većina žena obično ulazi u menopauzu negdje između 50 i 52 godine. Možda ćete primijetiti suhoću, kao i promjenu kod elastičnosti.

U 50-ima

Menopauza sa sobom nosi najuočljiviju vaginalnu promjenu, a žene tijekom ovog desetljeća i najčešće odlaze na konzultacije kod svog ginekologa.

Opadanje estrogena dovodi do stanjivanja i ne više tako elastičnog vaginalnog tkiva, kao i suhoće što može prilikom seksa izazvati iritaciju, kao i potrebu za mokrenjem.

Ako uzmete malo ogledalo i pogledate ‘tamo dolje’ vidjet ćete neke očite promjene. S godinama vagina gubi nabore i često se, tijekom menopauze može suziti. U ovom razdoblju se mijenja i pH vrijednost, te vagina postaje kiselija i osjetljivija na infekcije.

 U 60-ima

Valunzi i noćno znojenje mogu potrajati nekoliko godina no, s vremenom to nestaje. No, vaginalne promjene nakon menopauze se samo pogoršavaju. Više od 50 posto žena ima problema sa suhoćom vagine, te seks postaje problematičan. Žene također mogu doživjeti ozbiljne promjene, kao što su prolaps maternice i rodnice. piše