Obaranje Guinnessovog rekorda

318

japanac“Ništa nije nemoguće”, 80-godišnji Japanac krenuo u treći pohod na Everest! Osamdesetgodišnji japanski alpinist počeo je u četvrtak uspon na Mount Everest, treći u svom životu i nada se postati najstarija osoba na svijetu kojoj je to uspjelo, objavio je njegov ured u Tokiju.

“Predviđamo dosegnuti vrh 24. svibnja”, napisao je Yuichiro Miura u poruci na svojoj internetskoj stranici.

Miura planira dopuniti svoj rekord u Guinnessovoj knjizi gdje je upisan kao 70-godišnjak koji je 2003. svladao vrh od 8.848 metara. Bio je to prvi njegov uspon na mitsku planinu.japanac1

Rekord mu je 2007., potukao sunarodnjak Katsusuke Yanagisawa, koji je tada imao 71 godinu, a od svibnja 2008., rekord drži Nepalac Min Bahadur Sherchan koji se uspeo na vrh u dobi od 76 godina.

I Miura je te godine ostvario svoj drugi uspon na Everest, no imao je tada “samo” 75 godina.

“Kad sam se popeo u dobi od 75 godina, shvatio sam da ništa nije nemoguće”, rekao je. Da je riječ o neuobičajenom alpinistu govori podatak da je 1970. bio prva osoba koja se s Everesta spustila skijama. Krenuo je s visine od 8.000 metara i služio se padobranom za kočenje tijekom spuštanja. Oskarom nagrađen dokumentarni film “Čovjek koji se skijama spustio s Everesta”, snimljen je o Miuri koji potječe iz doista zdrave loze jer se njegov otac Keizo spustio s Mont Blanca na skijama u dobi od 99 godina.

U sklopu priprema za ekspediciju 2008., Miura se podvrgnuo dvjema operacijama kako bi ispravio srčanu aritmiju. piše, pogledaj vido