Od 2015

942

opaciU dom za starije na teret države moći će samo oni slabog imovinskog stanja. Tko ima prihode i imovinu koja mu ne služi za osnovne potrebe, mjesto u domu dobit će po ekonomskoj cijeni, najavljuje Iva Prpić. Obje su zašle u osmo desetljeće, sobu dijele tri godine. Jedna ima mirovinu od 900 kuna i nezaposlenu samohranu kći u podstanarstvu, a druga 6000, sina liječnika i kći dobrostojeću poduzetnicu.

Razlika do pune cijene

Obje gospođe za smještaj u domu za starije i nemoćne plaćaju po dvije tisuće kuna, a ostalo do stvarne cijene namiruje im država. Zakon o socijalnoj skrbi propisuje da u dom može funkcionalno ovisna starija (teško bolesna) osoba kojoj je nužna stalna pomoć i njega. No, u praksi su glavni kriterij liste čekanja, što omogućuje ubacivanje preko veze. Tko “upadne” – dobiva smještaj, hranu i 24-satnu stručnu skrb za oko 2000 kuna na mjesec. Bez obzira na to ima li milijunsku imovinu ili mirovinu od 200 kuna. Razliku do ekonomske cijene, koja iznosi oko 4000 kuna (ovisno o stupnju funkcionalnosti osobe i kategoriji smještaja), subvencionira država. Razumljivo da se na mjesto čeka godinama, a privatni domovi, višestruko skuplji, ostaju poluprazni.

– U domovima je previše osoba s vrijednom imovinom i visokim primanjima. Ogorčen sam protivnik tih stvari i inzistiram da se kod prijema komisija potrudi saznati sve o imovinskom stanju osobe, ali to nije uvijek tako – govori nam ravnateljica jednog zagrebačkog doma, ne htijući izrijekom reći kako učestalo ima intervencije da nekoga primi, što smo sami zaključili.

Podaci u Ministarstvu socijalne politike govore da je od 11 tisuća korisnika u 45 županijskih domova, samo 1900 socijalnih slučajeva smještenih u dom po rješenju centra za socijalnu skrb. Ta će se praksa mijenjati. Cijene u svim domovima izjednačit će se, a država će skrbiti samo o onima koji nemaju, što je i temeljno načelo socijalne skrbi.

– Tko ima prihode i imovinu koja mu ne služi za osnovne potrebe, mjesto u domu dobit će po ekonomskoj cijeni. Doplaćivat će se razlika samo onima koji nemaju toliko i kojima briga i skrb treba 24 sata – najavljuje Iva Prpić, pomoćnica ministrice. Izjednačavanje cijena u županijskim domovima s tržišnima zaživjet će 2015. Naime, Zakon o socijalnoj skrbi od 1. siječnja propisuje da domovi u roku od godine dana pribave rješenja o ispunjavanju uvjeta za pružanje socijalnih usluga. Ministarstvo će istodobno pripremiti metodologiju za izračun cijene i ići će se u reviziju.

Obveznici uzdržavanja

– Iz proračuna će se financirati isključivo socijalna usluga za one starije i nemoćne osobe koji trebaju skrb i njegu te koje doista nemaju vlastiti izvor iz kojeg je to moguće i ako njihovi obveznici uzdržavanja to nisu u stanju. Dakle, ako se podigne cijena na ekonomsku, svaki će korisnik vidjeti može li je platiti. Kaže li da ne može, ići će se u centar za socijalnu skrb gdje će se vidjeti imovinsko stanje njega i njegovih obveznika uzdržavanja. Ako su nezaposleni i nemaju mogućnost plaćanja, korisnik će ostati na subvenciji. Ako se pak pokaže da mu je mirovina 5000 kuna ili da mu djeca imaju plaću od 15 tisuća kuna, plaćat će ekonomsku cijenu. Bit će to bitno pravedniji sustav jer će se plaćati onome tko nema sredstava, a sada se plaća svima, pa i najbogatijima – kaže Iva Prpić.

U domovima 11 tisuća ljudi

Cijene su između 1600 i 2100 kn za osnovni smještaj pokretne osobe. Smješteno je oko 11.000 ljudi, ni 2% starije populacije RH koja broji oko 700.000. Blic analiza koju je provelo Ministarstvo pokazala je da 40% korisnika ima veće prihode no što ih košta dom. piše