Od svih materijala njega volimo najviše, a i naša koža također

504

materijal pamukVisoke temperature lakše ćemo podnijeti u pamučnoj odjeći u kojoj koža diše, a kako pamuk i bolje upija znoj, koža nam neće biti tako ljepljiva.

Pamuk je prirodno celulozno vlakno od kojeg se tisućljećima izrađuje odjeća. Egipćani su ga koristili već 12.000 godina prije nove ere. U Babilonu su ga zvali bijelim zlatom, u meksičkim su spiljama našli 7000 godine stare haljine izrađene od tog materijala. Danas se pamuk proizvodi na svih pet kontinenata: Europi, Aziji, Africi, Sjevernoj i Južnoj Americi, a njegovi su najveći izvoznici Kina i Indija.

Svojstva pamuka ovise o uvjetima njegova rasta. Sam po sebi nema sjaja jer su vlakna nepravilnog oblika, sjaj mu daje naknadna obrada. Čvrstoća vlakana u pamučnim tkaninama je velika, a kod vlažnih se dodatno povećava.

U vodi vlakno nabubri, stoga se skuplja i gužva pa je je glačanje neophodno. Pamuk je zahvalan za održavanje, ima mogućnost pranja na 100°C, umjereno je postojan na habanje, dobro upija vlagu, dobro prima boje, udoban je za nošenje. Dobro provodi toplinu, prilikom nošenja hladi. A naknadnom obradom pamuka njegova će se svojstva još poboljšati. Ali, uslijed dugotrajnog izlaganja UV zrakama bijele će pamučne tkanine požutjeti.

Prednosti pamuka

– pamuk je hipoalergeni materijal, otporan na grinje i prašinu. Idealan je za alergičare, astmatičare i osobe koje imaju osjetljivu kožu

– prozračan je, omogućuje protok zraka i ne ometa regulaciju tjelesne temperature

– od pamuka je dobro birati posteljinu, donje rublje i pidžame jer upijajući vlagu podržavaju ugodan odmor i san.

– biorazgradiv je

– ne topi se kad je izložen plamenu, teško ga je zapaliti

– za razliku od ostalih materijala, lakše ga je očistiti

materijal pamuk1
FOTO: ISTOCK
Babilonci su ga nazivali bijelim zlatom, a Egipćani su ga koristili već 12 tisuća godina prije nove ere.

Jeste li znali?

Dodatnom obradom pamuka može se onemogućiti njegovo skupljanje, gužvanje, a može se obraditi i antibakterijski ili da bude nezapaljiv.

Vrste pamuka

ObičnI pamuk nije ekološki jer se prilikom uzgoja koriste pesticidi.

Ekološki pamuk se uzgaja bez pesticida i umjetnih gnojiva. Proizvodi iz tog pamuka obojeni su prirodnim bojama.

Zeleni pamuk je običan pamuk (uzgojen s pesticidima), ali nije izbijeljen, niti obrađen kemikalijama.  piše