Odbio obaviti zahvat

423

drNevjerojatan slučaj u splitskoj bolnici. Liječnik: ‘Neću ja to operirati, ionako će taj pacijent umrijeti”, tim je riječima, kako neslužbeno doznajemo, jučer ujutro na Stručnom kolegiju Odjela za ortopediju KBC-a Split

liječnik (ortoped-operater), koji je trebao obaviti operaciju prijeloma natkoljenične kosti, na teško bolesnom pacijentu, odbio obaviti operaciju, piše Slobodna Dalmacija. Kao razlog odbijanja operiranja teško bolesnog pacijenta, izrekao je “ispriku” kako njega kao operatera čekaju ostali pacijenti koje je već naručio na operaciju.

Pacijent kojega je trebao operirati, kako neslužbeno doznajemo, ima 75 godina i boluje od malignog oboljenja, koje je i moglo biti razlog prijeloma natkoljenice, a koja je mogla puknuti kao posljedica metastaze.

Čovjek s jakim bolovima, prijelomom natkoljenične kosti, trebao je hitnu operaciju, no tako začudo nije mislio i liječnik splitskog KBC-a. Srećom za pacijenta, nisu svi na odjelu zaboravili na Hipokratovu zakletvu. “Uskočio” je odmah drugi operater i obavio operaciju natkoljenične kosti. Za pacijenta možda i života vrijednu. Što se sve događalo u petak ujutro na Odjelu ortopedije pokušali smo doznati od dr. Željka Matutinovića, šefa splitske ortopedije, koji je odbio svaki razgovor o ovoj temi.

– Ne mogu pričati o tom događaju za novine dok ne dobijem dopuštenje dr. Kolje Poljaka, sanacijskog upravitelja KBC-a Split – kazao nam je dr. Matutinović.

Naposljetku smo ipak sami dobili izjavu prvog čovjeka splitskog KBC-a.

– Razgovarao sam s dr. Željkom Matutinovićem, šefom splitske ortopedije, i od njega sam zatražio službeno pisano izvješće o jutarnjem sastanku na Ortopediji. Čim budem imao to izvješće, provest ćemo daljnju istragu i donijet ćemo odluku o eventualnim sankcijama – rekao nam je kratko dr. Kolja Poljak, sanacijski upravitelj KBC-a Split. piše