Održana velika akcija čišćenja Jaruna

654

ciscenje jarunaOko 60 ronilaca čistilo zagrebačko more. Članovi ronilačkog kluba “Roniti se mora” u nedjelju su čistili Jarun. Nakon sedam godina nismo se umorili. Nakon Maksimira, Ježeva, Savice, Jaruna, Komiže, Kukljice, Biševa i Njivica jubilarna, petnaesta akcija održala se na zagrebačkom moru.

– Zahvaljujući entuzijazmu zaljubljenika u ronjenje i ekologiju okupljenih oko ronilačkog kluba “Roniti se mora” i naših prijatelja iz cijele Hrvatske jezero Jarun ponovno će biti mjesto na kojem se “misli zeleno” – rekli su organizatori.

Edukacija

Ronioci su nekoliko sati izvlačili razne predmete od gume, plastike, metala, stakla, tkanine te ostale otpadne sirovine kojima tamo nije mjesto.

Projekt je zamišljen kao ekološka akcija koja će se sastojati od čišćenja jarunskog jezera i površine oko njega. Osim što su čistili, članovi kluba educirali su posjetitelje o ekologiji te o vještini ronjenja s bocama.

ciscenje jaruna1

Lokacije

– Cilj eko akcija nije samo čišćenje nego i edukacija građanstva, poticanje odgovornijeg ponašanja i ukazivanje na sve veću opasnost od zagađenja.

Oaze zelenila u gradovima, poput Jaruna, iznimno su osjetljive na zagađenja.

No, zato su i zahvalne za edukaciju – pojasnili su iz ronilačkog kluba.  piše

ciscenje jaruna2