Odvažite se i uzgojite svoje stablo avokada: pomoću ovih sedam jednostavnih koraka dobit ćete egzotiku u vašem vrtu

684

avokadoU današnje vrijeme u većini trgovina je dostupno, nama pomalo egzotično, voće i povrće koje gotovo i nije moguće vidjeti u našim vrtovima. Takvo je voće i avokado. 

S obzirom na klimu u kojoj živimo, točnije, na klimatske uvjete u našem priobalju koji su i više nego povoljni za uzgoj stabla avokada, moram priznati da me pomalo iznenađuje što nije češći stanovnik naših vrtova – za Dom i dizajn savjetuje Hrvoje Kovač, vrtlar zagrebačkog Botaničkog vrta.

Avokado, prema nekim izvorima, spada u porodicu lovora, zimzeleno je stablo i može doseći do 20-ak metara. Postoji 80-ak sorti, a smatra se da potječe iz središnjeg i južnog dijela Amerike. 

Ima male, žuto-zelene cvjetove iz kojih se razviju mesnati, kruškoliki plodovi izuzetne hranjive vrijednosti. Sam naziv avokado potječe od aztečke riječi ahuacatl, što bi značilo “aligatorska kruška”.

Svi koji su imali prilike vidjeti sam plod, složit će se da kora pomalo nalikuje na kožu aligatora. Avokado se gotovo udomaćio u našim kuhinjama, što bih rekao da je posljedica sveprisutnog interneta i zanimljivih recepata koji su nam dostupni.

Vi, koji ste upotrebljavali avokado u svojim kuhinjama, vjerojatno ste primijetili prekrasnu košticu koja ispunjava veći dio unutrašnjosti same voćke. 

Želim vam prikazati način na koji možete uzgojiti vlastitu biljčicu, a možda vas i potaknuti da uzgojite cijelo stablo ako živite na moru.

Potrebni materijal: plod avokada, nož, crijepići (za drenažu), lončić, zemlja za cvijeće, staklenka, 3 čačkalice i voda.

avokado1

1. Nožićem odvojimo mesnati dio (jestivi) od same koštice.

2. Zatim uzmemo čačkalice te ih ubodemo na tri mjesta (u pravilnim razmacima) u košticu.

3. Napunimo staklenku vodom, a pripremljenu košticu položimo na vrh staklenke tako da čačkalice zadrže košticu na površini vode. Pritom je važno da sjemenka uvijek bude u dodiru s vodom, ali ne i uronjena u nju, stoga svakih nekoliko dana provjerite je li u dodiru i prema potrebi dolijte vodu.

4. Nakon nekoliko tjedana primijetit ćete da se ovojnica koštice odvojila i da se koštica počela razdvajati.

5. Nakon otprilike dva mjeseca vaša će koštica pustiti korijen, a na mjestu razdvajanja počet će razvoj prvih listića. Kada se formira korijen i počne razvoj listića, vrijeme je za polaganje koštice u zemlju. Prije svega pripremite teglicu tako da najprije stavite crijepiće ili kamenčiće kao drenažu (radi bolje odvodnje viška vode), a potom, na pripremljenu drenažu, stavite zemlju do polovice tegle.

6. Položite mladu biljčicu na zemlju.

7. Zatim ukopajte korijen tako da koštica ostane iznad zemlje. Zalijevajte obilno, da zemlja bude vlažna, ali ne i natopljena. Ako primijetite da su listovi počeli žutjeti, to je obično znak pretjeranog zalijevanja, stoga prestanite zalijevati nekoliko dana. Kako će vaša biljčica napredovati, koštica će slabjeti i na kraju se osušiti.

Nakon što se koštica u potpunosti iscrpi, vrijeme je za presadnju vašeg budućeg stabla u vrt. Preporučujem da izaberete osunčan dio jer avokado voli sunce. Također preporučujem sadnju nekoliko stabala u neposrednoj blizini kako bi se mogli međusobno oprašivati, što će potaknuti razvoj plodova.

Ako ste se odlučili na uzgoj stabalca, a živite u kontinentalnom dijelu Hrvatske, preporučujem da biljčicu presadite u nešto veću teglu koju ćete redovito unositi u toplije prostore prije nego što se temperature spuste ispod nule. 

Nadam se da za nekoliko godina neće biti rijetkost vidjeti stabalca s plodovima avokada u hrvatskim vrtovima – kaže Kovač za Dom i dizajnpiše